«Minu kodu» blogi: Kuidas ise teha sisekujundust 3D joonistena

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie köök roomstyleris
Meie köök roomstyleris Foto: Kärt-Britt Kokk

2D jooniseid ehk põhjaplaane olen ma iga elamise puhul alati ise joonistanud ja kasutanud selleks nii Painti, Publisheri, Photoshopi kui ka netis oleva vabavara abi. Seekord võtsin asja korralikult ette ja uurisin erinevaid tasuta saadaolevaid 3D programme internetis. 

Seekord tahtsin paremat ülevaadet minu plaanitud materjalide välimusest ja tubades oleva mööbli paigutusest. Eelkõige selleks, et saaksin paremini läbi mõelda elektrilahenduse - nt seinakontaktide ja lülitite (ka veksellülitite) asukohad. Aga ka selleks, et lihtsalt näha, kas mõni plaan ehk liiga sünge või liiga kirju tulemusega ei jää. Et aega veel on päris ehituseni (kevadel), siis praegu ongi õige hetk nende asjade läbi mõtlemiseks. 

Põhilised online programmid, mida mulle meeldib kasutada - eelkõige nende lihtuse tõttu - on järgmised: 

1. Roomstyler.com

Täielik lemmik. Saab teha nii kaldlagesid kui valida erinevaid seina-, lae- ja põrandakattematerjale. Mööblit on andmebaasis üsna palju ja lisaks ka erinevaid sisustusvidinaid, mis niiöelda kuiva joonise tibake hubasemaks teeb - alates küünaldest ja vaipadest kuni riiulite ja raamatuteni.  Ainukeste miinustena tooks praegu välja, et katuseaknaid mul ei õnnestunud lisada ja miskipärast 3D pildile ta poolikuid seinu ei võta. Nii jäi me magamistoa ja töötoa vaheline poolik sein pildilt välja ja jäi mulje nagu seal oleks mööbel lihtsalt keset tuba. 

Töötuba, mis on magamistoa üks osa. Tegelikult on kaldlael 3 katuseakent ja magamistoast eraldab töötuba poolik vahesein, mida ei õnnestunud 3D pildile saada. (Roomstyler)
Töötuba, mis on magamistoa üks osa. Tegelikult on kaldlael 3 katuseakent ja magamistoast eraldab töötuba poolik vahesein, mida ei õnnestunud 3D pildile saada. (Roomstyler) Foto: Kärt-Britt Kokk

Kuna ma olen iseõppija ja võimalik, et kõiki nippe seal programmis ei tea, siis võivad targemad soovitada, mida seal paremini teha saaks. 

Samas programmis tegin ka elutoa-köögi-esiku osa ja sellega jäin juba veidi enam rahule. Kõige rohkem aega kulub sobivate toodete leidmisele nimekirjast. Kuna ma ise nii proff ei ole, et kõike kuskil ArchiCad-is valmis joonistada, siis pean leppima olemasolevaga. Trepp pole päris see, mida ma mõtlesin, aga nende valik oli seal ikka imeväike - nii umbes 8 erinevat varianti ja mõõte ei andnud muuta (paljude asjade puhul saab siiski ka ise mõõdud määrata - näiteks uksed ja aknad). Leidsin sealt isegi täpselt sellised lambid, nagu mul on plaanis köögi saarekese kohale panna, aga miskipärast jäävad need pildil täiesti lae alla, kuigi peaksid rippuma allpool. 

Elutuba köögist vaadatuna (Roomstyler)
Elutuba köögist vaadatuna (Roomstyler) Foto: Kärt-Britt Kokk
Köök ja elutuba teiselt poolt vaadatuna (Roomstyler), esimene katsetus. 
Köök ja elutuba teiselt poolt vaadatuna (Roomstyler), esimene katsetus. Foto: Kärt-Britt Kokk

Üks asi, mis mulle roomstyleri puhul väga meeldib on selle lehe lihtsus ja minimalistlik kujundus. Tegin ühe print screeni, et näidata seda:  

Kuvatõmmis (print screen) Roomstylerist (meie esiku näidiskujundus)
Kuvatõmmis (print screen) Roomstylerist (meie esiku näidiskujundus) Foto: Kärt-Britt Kokk
Kuvatõmmis programmi töölauast. Kaamera asukohta saab ise ringi tõsta, kõrgemale ja madalamale lasta ja nii igast võimalikust nurgast ruumist ülevaade saada. 
Kuvatõmmis programmi töölauast. Kaamera asukohta saab ise ringi tõsta, kõrgemale ja madalamale lasta ja nii igast võimalikust nurgast ruumist ülevaade saada. Foto: Kärt-Britt Kokk

Köögi kujundamisel eelistan ma tavaliselt Ikea kitchen planner-it. Kuigi me ei plaani peale pisemate köögitarvikute sealt muud osta, siis enamvähem saab seal köögiplaani tehtud. Mööbli plaanime siiski ise ehitada ja võibolla hankida vaid furnituuri ja valgustid Ikeast. Ikea programmi miinuseks on see, et seal ei saa väga valida seina kujundust - nii ei ole tulemus väga ehe, sest seinte värv ja materjal mängib suurt rolli. Roomstyleris sai seinu poolitada ja teha nt nii, et osa on värvitud, osa plaaditud ja osa näiteks tellisest. Näide siin: 

Meie köök  roomstyleris - 3 erinevat seinastiili
Meie köök  roomstyleris - 3 erinevat seinastiili Foto: Kärt-Britt Kokk
Katsetasin erinevaid telliseid ja laevalgusteid roomstyleris.
Katsetasin erinevaid telliseid ja laevalgusteid roomstyleris. Foto: Kärt-Britt Kokk
Meie köögi 3D joonis. Tegelikult tuleb tööpind tammepuidust ja alumiste kappide asemel on enamus hoopis sahtlid, mis minu meelest on praktilisemad. 
Meie köögi 3D joonis. Tegelikult tuleb tööpind tammepuidust ja alumiste kappide asemel on enamus hoopis sahtlid, mis minu meelest on praktilisemad. Foto: Kärt-Britt Kokk
Roomstyleris sai isegi lage kujundada koos taladega, valikus olid nii diagonaaltalad (nt katusealuse ruumi jaoks) kui ka tavalised. Valida oli ka erinevat tooni laepalke - nt valgeid.
Roomstyleris sai isegi lage kujundada koos taladega, valikus olid nii diagonaaltalad (nt katusealuse ruumi jaoks) kui ka tavalised. Valida oli ka erinevat tooni laepalke - nt valgeid. Foto: Kärt-Britt Kokk
Kööginurk köögilauaga roomstyleris. Valguslahendus veel läbi mõtlemata. 
Kööginurk köögilauaga roomstyleris. Valguslahendus veel läbi mõtlemata. Foto: Kärt-Britt Kokk
Vaade söögilaua juurest ülejäänud ruumile. 
Vaade söögilaua juurest ülejäänud ruumile. Foto: Kärt-Britt Kokk
Elutuba roomstyleris. 
Elutuba roomstyleris. Foto: Kärt-Britt Kokk

2. Ikea kitchen planner

Mööbli ja lampide poolest tuli Ikea kitchen planneri plaan täpsem: 

Meie köök Ikea kitchen planneris. Plaaditud seina ja aknast tuleva valguse peab ise juurde mõtlema. 
Meie köök Ikea kitchen planneris. Plaaditud seina ja aknast tuleva valguse peab ise juurde mõtlema. Foto: Kärt-Britt Kokk

Ikea Kitchen Planner-il on omad plussid jällegi. Neil, kel plaanis Ikeast köök muretseda, saavad seal oma köögi valmis joonistada, valida furnituuri ja sisustusvidinad - paigutada need 3D joonisel oma mõõtude järgi tehtud ruumi ja lõpuks kogu joonise välja printida koos piltide ja mõõtudega ning ka ostunimekirjaga. Ostunimekiri on koos hindadega - nii, et väga väikese vaevaga saab kogu komplekti hinna teada. Olemasoleva projekti saab Ikea veebikasutajaks registreerides ka ära salvestada ja siis omale sobival ajal seda muuta.

Ka roomstyleris saab kõik oma projektid toakaupa või lausa ühe vaate kaupa ära salvestada ning vajadusel iga kell neid muuta. Roomstyleril on veel selline vahva asi, et tegelikult koondab see paljud sisekujundushuvilised kokku ja kui märgid oma pildid avalikuks, saad küsida avalikku arvamust, et mida oma kujundatud toa puhul muuta või kuidas, midagi paremini planeerida. Samuti saab ka teiste tehtud kujundusi vaadata. Seal on ikka tõsiselt ilusaid projekte tehtud alates aiakujundusest kuni luksulike loft-tüüpi korteriteni välja. 

3. Roomsketcher.com

Nagu nimigi ütleb on see pigem jooniste tegemiseks. Sisekujundust seal väga katsetada ei saa. Ruumilise kuju saab kenasti tehtud.  Sain seal vaid ühe projekti teha - sõbranna lapse toa ja siis teatas programm, et mu proovikord on läbi ja rohkem 3D jooniseid katsetada ei saa. Edasi nõuti juba tasu, mida ma maksta ei kavatsenud, sest teadsin, et on olemas ka tasuta variante. Pealegi polnud selle kasutusmugavus väga kiita ja tulemus üsna kesine.

Roomsketcheri 3D joonis. 
Roomsketcheri 3D joonis. Foto: Kärt-Britt Kokk

4. Homestyler

Katsetasin seal vannitoa kujundamist. Väga ameerikalik sisustus ja valik üsna väike. Siiski põrandaplaani ja üldise ruumi suuruse saab paika pandud. Plussina tooks välja selle, et algajal üsna lihtne kasutada. Registreerides saab samuti oma projektid salvestada ja vajadusel neid muuta. Minust siiski regulaarset kasutajat ei saa, sest roomstyler jääb minu lemmikuks. Vannitoa kujundamisega ma alles tegelen. See saab kõige keerulisem olema, sest üsna väikse pinna peale peab ära mahtuma nii saun kui vann ja dušinurk ning wc. 

Homestyleri joonis meie plaanitavast vannitoast. Ilmselt sellise planeeringuga see ruum ei tule. 
Homestyleri joonis meie plaanitavast vannitoast. Ilmselt sellise planeeringuga see ruum ei tule. Foto: Kärt-Britt Kokk

5. Floorplanner

Kunagi olen kasutanud ka Floorplanneri programmi internetis, aga seal on samuti vaid üks projekt tasuta ja seegi vaid 2D joonisena. 3D eest peab juba juurde maksma. Seda on samuti päris keeruline kasutada kui pole enne selliste programmidega kokku puutunud. Kuna see nii keeruline oli, siis otsisingi muu variandi ja olen sellest täielikult loobunud. Sellest mul kahjuks näidet pole panna, aga see on üsna sarnase tulemusega kui Roomsketcheri oma. 

Kokkuvõttes saab öelda, et igal programmil on omad plussid ja miinused ja ka erinev eesmärk. Mõni on vaid ruumi suuruse ja põrandaplaani joonistamiseks, mõni rohkem sisekujunduse ja materjalide katsetamiseks. Väga täpset tulemust ei saa ilmselt üheski, sest täpselt sellist mööblit ja valgusteid nagu meil Eestis valida on, pole ilmselt üheski andmebaasis ja kuna me plaanime oma mööbli üldse enamalt jaolt ise ehitada, siis ongi eriti keeruline saada ideaalset tulemust. Sellised joonised annavad siiski hea ülevaate ja ruumilise taju, mis omakorda aitab paremini läbi mõelda igat ruumi osa. Minu jaoks olid need joonised suureks abiks, et mehele selgeks teha, mida ma mingi ideega täpselt mõtlen. Raske on seda vaid sõnadega selgitada. Lihtsam on näidata pilti. Kui iga toa kohta on õigetes mõõtudes joonis olemas, siis nüüd kui plaanid peaks muutuma või uusi ideid tekkima, saan ma neid jooniseid väga lihtsalt ringi teha ja katsetada, kuidas tulemus jääb. 

Milliseid 3D programme te tavakasutajatena kasutanud olete ja milliseid kiidate/laidate?

Loe ka teisi minu blogipostitusi SIIT ja jälgi minu blogi Facebookis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles