Fotod: Tallinnas ootab uut omanikku Tiesenhausenite kunagine suvemõis

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas, Kristiine linnaosas Kotka tänaval ootab 420 000 euroga uut omanikku üks pealinna esinduslikumaid puithooneid - muinsuskaitse alll olev Tiesenhausenite suvemõis, mis praegu kasutusel äri- ja laoruumidena. Hoonekompleks on varasemalt korduvalt müügis olnud.

Mõisamaja kahel korrusel on ruumide pinda kokku 472 m² ja krundi suurus on 1700 m². Majas on vesi ja kanalisatsioon, hoonet köetakse elektriga, ent vajadusel on olemas ka valmisolek keskküttele üleminekuks. Rohkem pilte ja müügitingumusi saab näha kinnisvaraportaalist kv.ee

Olgu küll vahepeal ümber ehitatud, on baltisaksa ühe kuulsama aadliperekonna Tiesenhausenite suvemõis üks väheseid säilinud märke Tallinnas asunud supelsakste residentsidest. Ajaloolase Jaak Juske sõnul jääb Tallinna suvemõisate algus jääb keskaega, kui väljapoole linnamüüre hakati rajama linnakodanike ja Toompea elanike aedu. 1688. aasta linnaplaanile on kantud juba 23 sellist aeda ehk saksa keeles Hof’i: 15 neist asus Kristiine heinamaadel, 7 tänase Kadrioru pargi ja lauluväljaku piirkonnas ja üks Juhkentalis. Sajandi eest asus tänase Tallinna aladel kokku mitukümmend suvemõisa, aadlike ja jõukate linnakodanike kaunist suvist residentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles