Ülevaade: missugune on lugejate unelmate kodu?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skandinaavia stiilis kodu.
Skandinaavia stiilis kodu. Foto: Living4Media
  • Kodu kesklinnas, ent roheluses
  • Eelistatud piirkonnad Tallinnas: kesklinn, Kalamaja, Nõmme
  • Pigem eramu
  • Karge ja hele sisekujundus

Koduportaali lugejad on oma eelistustelt katet kergitanud: selgub, et kodu võiks asuda kesklinnas, ent roheluses. Lemmikpiirkondadeks Tallinnas on kesklinn, Kalamaja ja Nõmme.

Rohkem kui pooled ehk 54% koduportaali küsitlusele vastanuist tahaks heameelega näha oma kodu juures hoovi või aeda, asja ajaks ära ka rõdu. Linnarahvas igatseb rohelust - kinnisvara müügikuulutustes või ostusoovides rõhutatakse tihti hoovi olemasolu – et oleks, kus suveõhtuid nautida, või lastele mänguplats rajada, kirjutab ka Eesti suurima kinnisvaraportaali kv.ee blogi.

«Elukeskkonnale annavad privaatsed sisehoovid ja rohelised puhkealad väärtust juurde ning tõstavad seeläbi müüdava kinnisvara hinda,» kinnitas Eesti suurima kinnisvaraportaali kv.ee juht Tarvo Teslon. «Meie iga-aastased uuringud näitavad, et inimesed unistavad väikestest eramajadest, seega läheb inimestele väga korda privaatsus ja roheline murulapp maja taga. Kuna majade ostmisele paljude hammas peale ei hakka, siis on rõdudega korterid sobiv alternatiiv väikesele hoovile,» märkis Teslon. Roheline piirkond Nõmme oli koduportaali lugejate küsitluses asukohtade poolest kolmandal kohal.

Teisalt näitavad küsitlused, et kõige parema meelega elaks lugejad siiski Tallinna kesklinnas, või siis Kalamajas. Elamise asukohta kesklinnas või asumikeskus pidas oluliseks 18.6% küsitlusele vastanuist. Hinnatakse ka häid naabreid: vaiksete ja mõistlike naabrite olemasolu märkis tähtsaks 16.4% vastanuist, parkimiskoht kodu juures või autoga ligipääs oli oluline 6.3% vastanuist. Vähem olulised on lugejate meelest kooli või lasteaia lähedus, melu ehk poed-baarid koduümbruses ning autovaba piirkonna olemasolu.

Lugejaist 35.4% eelistab elamiseks eramaja või ongi end juba eramus sisse seadnud, 20.5% elab kolmetoalises korteris, 21% kahetoalises korteris. Ridaelamud või paarismajad seevastu pole lugejate lemmikud: vaid 4,7%  elab seal või tahaks seal elada. 40.6% lugejaist ostaks võimaluse korral pigem uue korteri, mitte elupinna vanas majas.  Suurema osa lugejate elamiskulud jäävad tuhande euro piiresse.

83% lugejatest vastas, et neile on tähtis kinnisvara omamine, vaid 16% ei omista sellele suuremat tähtsust. Pooled magalaroonis elamise kohta käivas küsitluses osalenutest oleks nõus elama ka mõnes magalarajoonis, kui selle ümbrus on kena, kuid 41% välistab selle täielikult. Lugejaist enamik ehk 74% eelistaks karget ja heledat sisekujundust, 15% lugejaist meeldiks pigem hubane ja hämar kodu ning 10% leiab, et mida värviküllasem, seda parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles