Levinud halvad harjumused, millest inimesed tulekahjut karta ei oska

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikendusjuhe.
Pikendusjuhe. Foto: SCANPIX

Kas teadsid, et paljusid põlenguid oleks võimalik vältida, kui inimesed elektriseadmetega kodus pisut ettevaatlikumalt ümber käiksid? Näiteks need halvad harjumused on üsna vähetuntud tulekahjupõhjustajad.  

Kas sina teed oma kodus kõik endast oleneva, et mitte asjatult riskeerida?

Kodumasinate kokkukuhjamine

Kui sa ei jäta kodumasinate ümber piisavalt õhuruumi, tekitad tulekahjuohu. Samuti peaks vältima kodumasinate pikendusjuhtmete abil vooluvõrku ühendamist. Ühes seinakontaktis peaks korraga oleme üks kodumasin.

Söögi pliidile jätmine

Me ei räägi sellest, kui lähed teise tuppa ja diivanile magama jääd – söögivalmistamise ajal ei tohiks köögist hetkeksi lahkuda, sest piisab vaid mõnest hetkest, et olukorrast, mis äsja oli kontrolli all, saaks tulekahju.

Pikendusjuhtmete jätkamine

Kui seinakontakte napib, kasutavad paljud inimesed võimalust pikendusjuhtmeid omavahel jätkata ja sedasi elekter vajalikku punkti saada. Pikendusjuhtmete jätkamine paneb need liiga suure pinge alla ja tulekahju on kerge tekkima. Kui seinakontakte on liiga vähe, otsi spetsialist, kes neid juurde teha oskab.

Kodumasina töölejätmine

Kes meist poleks jätnud tööle pesumasinat, nõudepesumasinat või kuivatit ja kodus lahkunud? Tegelikult aga ei tohiks sedagi teha – kõik elektril töötavad kodumasinad peaksid oma tsükli läbi tegema inimese valvsa pilgu all.

Kuivati puhastamatajätmine

Kuivati filtrisse koguneb väga ruttu hämmastaval hulgal sodi. Kui sa seda puhtaks ei tee, riskid tulekahjuga, sest masinasse kogunenud kangakiud võivad kuivati kuumenedes süttida. USAs kogutud andmete põhjal näiteks põhjustavad kuivatid 2900 kodupõlengut aastas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles