8 nippi, kuidas lastetoa kohutav segadus alatiseks kontrolli alla saada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed saavad tegelikult toa koristamisega suurepäraselt hakkama.
Lapsed saavad tegelikult toa koristamisega suurepäraselt hakkama. Foto: SCANPIX

Kui su elamises on mõni tuba, mille ukse tahaksid väljaspoolt lukku panna ja sinna enam mitte kunagi sisse vaadata, siis on see ilmselt lastetuba. Neid elu õisi on hämmastavalt raske õpetada enda järelt koristama, aga lootusetu õnneks siiski mitte. 

Omapäi rabeledes ei pruugi küll kaugele jõuda, aga kui jälgid GoodHousekeepingu majapidamisprofessionaalide näpunäiteid, võid ses vallas päris edukaks osutuda.

Kaasa lapsed

Selleks, et lapsed õpiksid oma tuba korras hoidma, peavad nad algusest peale olema koristamisse kaasatud, mitte osavõtmatult kõrvalt vaatama. Kolmeaastane laps oskab juba väga hästi koristamises kaasa lüüa, tegelikult on nad selleks võimelised juba nooremanagi. Oluline on see, kuidas neile asja välja reklaamid: muuda ettevõtmine nende jaoks põnevaks ja räägi, kui tähtis ülesanne see on.

Lase lastel olukorda tutvustada

Alustuseks ei tohi kohe kõike põhjalikult kraamima hakata – anna lastele võimalus rääkida, mis nende toas on ja mida nad oluliseks peavad. Kui laps mõne asja kohta välja toob, et see on ta eriline lemmik, mõelge, kus oleks sellele kõige parem koht. Asjad, mida nad aga ei maini või oluliseks ei pea, võiks toast kõrvaldada. Lase neil endil otsustada, mida nad soovivad ja ei soovi oma toas näha, nii tunnevad nad, et on olukorra peremehed.

Igal asjal on oma kodu

Lastel on suurepärane võime asju isikustada, nii tasub kõigest nende toas leiduvast rääkida kui elusolenditest – küsi, kas laps tahab, et see või teine asi tema toas elaks, ja kui tahab, siis kus peaks tema kodu olema. Nii et selle asemel, et kamandada lapsi asju ära panema, küsi nende käest, kuhu need minema peaks. Nii on tegevus lapse jaoks positiivne.

Alusta altpoolt

Eriti pisikeste lastega on hea alustada kraamimist põrandapinnalt: see on neile kõige lähemal ja neil on mugav põrandapinda kraamida. Korjake kõik põrandal vedelevad asjad kokku ja valige neile kodud. Kui lapsed selles töös osalevad, tekib neil harjumus kõike oma kohale paigutada.

Kastilahendused

Lastetoas on parimaks asjade hoiustamise lahenduseks kastid. See on kõige lihtsam moodus õpetada neile, kus mingi asi käib, samuti on neil lihtne laiali vedelevaid lelusid mööda tuba liikudes kasti korjata ja siis kastiga oma kohale tõsta.

Mängulisus

Lastele võiks koristamine olla mänguline protsess, mis neile lisaks midagi õpetab. Lase lapsel näiteks koguda kokku kümme eset, aita teda loendamisel, kui ta ise selles veel kuigi osav pole. Siis otsige üheskoos, kus on nende esemete kodud. Seda peaks tegema iga päev, nii kinnistub lapsele, kuhu asjad käivad.

Jaga tuba osadeks

Püüa lapse tuppa luua eraldi nii-öelda jaamad: meisterdamisjaam olgu lapse laua juures. Pane laua alla vaip, see eraldab selle osa toast omaette alaks. Kindlasti peaks tuppa kuuluma veel mänguala, kus on lapse lemmiklelud. Voodiala olgu ainult magamiseks ja lugemiseks, mängud jäägu sellest väljapoole. Selline jaotatud ruum aitab lapsel paremini sotti saada, kus on millegi koht.

Näita eeskuju

Jah, paraku pole loota, et lapsed saaksid korralikeks koristajateks, kui vanemad ise ülejäänud elamises eeskuju ei näita. Kui kodu ise kipub olema pigem korratu ja segamini, kajastub see ka lastetoas. Nii et püüa iseennastki kokku võtta ja kogu elamine paremini kontrolli alla saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles