7 kavalat nippi, kuidas igapäevaelus märkimisväärselt raha säästa

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui taskud tühjad, mõtle, kuidas kokku hoida.
Kui taskud tühjad, mõtle, kuidas kokku hoida. Foto: SCANPIX

Kui raha kipub pidevalt nappima või tahad lihtsalt millegi jaoks säästa, kuluvad kahtlemata ära need seitse nippi, kuidas igapäevaelus odavamalt läbi ajada. 

Eelarve

Selle olulisust ei saa kunagi liiga palju rõhutada. Kuigi paljud armastavad öelda, et eelarve piirab nende vabadust, annab see tegelikult hoopis kindlustunde ja meelerahu, kui tead, et kõigeks hädavajalikuks on sul raha alati olemas. Seega mõtle oma kulutused ette läbi.

Nädalamenüü

Sa ei lase toitu raisku ja ostad ainult seda, mida tõesti vajad. Samuti ei söö sa nii palju väljas (kulutad vähem) ja boonusena toitud tervislikumalt. Lisaks hoiad kokku hulgaliselt aega ja närve, kui ei pea iga päev pead murdma, mida õhtuks lauale panna.

Lõuna kaasa

Tee töölõuna eelmisel õhtul kodus valmis ja võta see hommikul kaasa. Kuus kulutad igatööpäevasele väljas einestamisele tegelikult tohutu summa raha, kui aga kodust toidu kaasa võtad, säästad arvestatavalt.

Oota enne, kui ostad

See kehtib nii suurte kui väiksemate ostude kohta, mille osas sa pole täiesti veendunud, kas sul ikka on neid vaja. Jäta endale natuke järelemõtlemisaega ja kui soov nädala või kuu jooksul püsib, siis tee väljaminek. Sellise ootamistaktikaga võib ka selguda, et ihaldusobjekt on vahepeal alla hinnatud.

Mõtle ette

Milliseid riideesemeid, kodutarbeid ja muid olulisi asju teie pere lähiajal vajab? Mis kuus tuleb millelegi suuremaid kulutusi teha? Laste talveriided näiteks võid ette osta eelmisel kevadel – siis on need saada uskumatult soodsa hinnaga.

Oota allahindlusi või telli välismaalt

Allahindlusperioodidel, näiteks jaanuari alguses, on Eestis paljudes poodides kaup märkimisväärselt alla hinnatud, samuti suve lõpus. Nii tasuks kõik suuremad väljaminekud planeerida just nendesse perioodidesse. Samas võid aga välismaistest veebipoodidest samu asju veelgi soodsamalt leida, nii et ka seda variant tasub alati kontrollida. Toidupoodide puhul tasub samuti jälgida nende sooduspakkumisi.

Pidutse pigem kodus

Mõistagi peab iga inimese elus olema meelelahutust, aga selle asemel, et minna kallitesse restoranidesse ja klubidesse aega veetma, katsuge sõpradega korraldada nii, et koosviibimised toimuksid enamasti kellegi kodus. Lõppeks on oluline ju seltskond, kellega pidu pead, mitte koht, kus seda teed, nii et miks siis mitte siingi pisut säästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles