Fotod: põhjanaabrite kuulsa disaineri käe all sündis Star Treki tool

, Elke Mööbli tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lilleõit meenutav Tulipi sari kuulub täna kindlalt disaini tippsaavutuste sekka. «Tooli disainis on tunda vihjeid modernismile ja see oli omal ajal valitud materjalide osas üsnagi eksperimentaalne. Kurvide ja kunstmaterjalide tõttu on tooli peetud futuristlikuks. Just sel põhjusel oli Tulip üheks osaliseks ka kultuslikus tulevikuseriaalis Star Trek,» selgitab ELKE Mööbli tegevjuht Siim Siigur kuulsa tooli tausta.

Soomes sündinud ja Ameerika Ühendriikides tegutsenud arhitekti ja mööblidisaineri Eero Saarineni jaoks mängisid toolide ja laudade jalad suurt rolli ning soovist muuta toolide ja laudade alust maailma esteetilisemaks sündis 1957. aastal tänaseks ikoonistaatusesse jõudnud lilleõit meenutav Tulip tool.

Foto: AFP / Scanpix

Legendaarne Tulip pidi Saarineni idee kohaselt lahendama mitu probleemi. Esiteks – muuta laudade ja toolide alune maailm esteetilisemaks ja puhtamaks, ja teiseks – luua mööbliese ühe tervikliku struktuurina.

Saarineni arvates oli nelja jalaga toolide ja laudade alune lausa inetu ja rahutuks tegev, mis vajas kindlasti sekkumist. Segaduse ja virvarri lahendusena nägi Saarinen nelja jala asendamist ühega. Sellest sündiski tema nn. postamendi ehk keskjala kollektsioon Tulip, kuhu kuuluvad tugitool, käetugedeta tool, pukid ning laud.

Saarinen tundis suurt huvi uudsete materjalide vastu. Tulipi toolist pidi saama Saarineni saavutuste tipp ja ellu viima tema suurt disainiideed – üks ese = üks materjal. Ta soovis luua tooli, mis on vormitud ühest ainsast materjalist ja täiesti ühes tükis.

Foto: AFP / Scanpix

Tooli materjaliks valis Saarinen sel ajahetkel moodsa ja uudse fiiberklaasi. Vaatamata suurtele pingustele, ei suutnud materjal endale seatud ülesannet täita ja prototüübid kippusid lagunema. Lõpuks otsustas Saarinen valmistada tooli siiski kahest osast – jala alumiiniumist ning katta see plastikviimistlusega, et see sobituks ülemise osaga, mis oli vormitud plastikviimistlusega kaetud fiiberklaasist. Selliselt jääb mulje, justkui oleks elegantne Tulip valmistatud ühes tükis.

Foto: AFP / Scanpix

Saarinen disainis Tulipi tooli USA disainmööbli ettevõttele Knoll, mis toodab seda ilma muutusteta tänaseni. Tulip kuulub aga paraku Saarineni viimaste mööblisarjade hulka, sest vaid mõni aasta pärast Tulipi loomist suri kuulus Soome disainer vaid 51-aastaselt vähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles