Ulme või meie tulevik? Megalinnad, minikorterid ja robot-koduabilised

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telesarjas Humans tegutsevad inimesesarnased robotid näiteks koduabilistena.
Telesarjas Humans tegutsevad inimesesarnased robotid näiteks koduabilistena. Foto: youtube.com

Saksa telekanali RTL saates «Punkt 12» spekuleeriti erinevate tulevikustsenaariumitega, mis inimeste elukorraldust ootavad.

Juba praegu suudab nutikas külmkapp koostada ostunimekirja vajaminevatest ning kodumajapidamist juhitakse nuhvlist, robotid imevad tolmu ja niidavad muru. Ent mis tulevikus saab?

Saates viidati teadlaste tulevikuprognoosidele, mille kohaselt koondub elanikkond aina enam linnadesse ning tekivad mega-suurlinnad, kus eluasemega kitsas käes. Selle stsenaariumi kohaselt muutuvad tulevikus suured elamispinnad tõeliseks luksuseks ja 10m2 minikorterid nagu Tokyos saavad reaalsuseks ka mujal. Pered muutuvad väiksemaks ning juurde tuleb 1-2 inimesega leibkondi.  Maapiirkonnad aga kiratsevad ning seetõttu ootab tööstusi ees toorainepuudus.

Hoopis ulmelise stsenaariumiga mängitakse mullu startinud brittide-ameeriklaste koostöös valminud ulmesarjas «Humans», kus tegutsevad inimesesarnased robotid, kes töötavad näiteks koduabilisena. Saates rääkis aga üks väike tüdruk, et tema tahaks tulevikus Marsile kolida - mine tea, üks Hollandi firma pidavat juba üheotsapileteid Marsi kolooniasse müümagi.

Mida arvate teie head lugejad - mis meid ees ootab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles