Teadlased: koduköögi vilets seisukord teeb su paksuks

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Segamini köök.
Segamini köök. Foto: SCANPIX

USA Cornelli ülikooli teadlased tegid kindlaks, et inimesed, kelle köögid on  segamini, toituvad palju ebatervislikumalt kui need, kel köögid alati korras. 

Tulemuseni jõudsid teadlased, kui lasid 98 naisel veeta kümme minutit köögis ettekäändel, et nad peavad seal kedagi ootama. Pooled osalejaist seisid segamini, teine pool piinlikult puhtas köögis, vahendab HuffingtonPost. Mõlemas köögis olid nähtaval kohal kausid küpsiste ja porganditega, mida kõik osalejad vabalt näksida võisid. Segamini kööki ootama jäetud naised sõid kaks korda rohkem küpsiseid kui need, kes ootasid puhtas köögis.

Aga miks see nii on?

«Korratu keskkond ja kontrolli puudumine mõjub dieedile halvasti. Kaootiline keskkond paneb inimese mõtlema, et kõik on nagunii juba kontrolli alt väljas, miks minagi siis pingutan,» ütleb uuringut läbiviinud psühholoogiaprofessor Lenny Vartanian. Ta oletab, et sama tulemuseni jõuaks ta ka meestega, aga tõdeb, et kindlalt ei saa ta seda väita enne, kui vastava katse läbi on viinud.

Tõsi, uuringus osalenud valim oli tilluke, aga selle tulemuses kahelda pole põhjust – me teame ammu, et stress mõjub inimestele halvasti ja põhjustab ülesöömist. Nii et järgmine kord, kui püüad stressi vähendada mediteerimise, trenni ja teraapiaga, proovi esmalt seda, et korista kodu ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles