Galerii ja video: maailma mainekaima arhitektuuriauhinna võitis Tšiili arhitekt Alejandro Aravena

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma mainekaima arhitektuuriauhinna Pritzker Prize’i laureaadiks 2016 pärjati Tšiili arhitekt Alejandro Aravena. Auhind antakse talle üle 4. aprillil New Yorgis.

Elitaarse auhinna väljaandja Tom Pritzker rõhutas 48-aastase Aravena töödest kõneldes nii nende arhitektuurilist väljapaistvust kui ka lahenduse leidmist mitmetele tänapäevastele murekohtadele: nii on arhitekt pakkunud ökonoomseid eluruumilahendusi väiksema sissetulekuga inimestele, loonud energiasäästlikke hooneid avalikku ruumi ning aidanud taastada looduskatastroofidest räsitud piirkondi.

Alejandro Aravena on loonud mitmeid koolihooneid Católica de Chile ülikoolile Santiagos, nagu näiteks sealne teaduskeskus Anacleto Angelini (2014), the Siamese Towers (2005), Medical School (2004), School of Architecture (2004) ja Mathematics School (1999). Hiinas Shanghais ehitatakse tema loodud peahoonet ravimifirmale Novartis.

Viisteist aastat on Aravena juhtinud ELEMENTALi arhitektuuri- ja disainibürood, mis on keskendunud sotsiaalselt olulistele eluaseme ja avaliku ruumi projektidele. Nende käe all on valminud 2500 säästlikku sotsiaalmaja - majad on unikaalsed selle poolest, et asukad saavad need ise lõpuni disainida, olles ise nii oma eluruumi investorid kui ka loojad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles