Põhjala disain: Aalto vaasid ja Scandia söögiriistad

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome lauanõudetootja Iittala tähistab Soome tuntumai disainiikooni, Alvar Aalto vaasikollektsiooni juubelit uute toodetega ning tagasi tuleb ka teine klassik, 1952. aastal disainer Kaj Franck’i poolt loodud Scandia söögiriistade sari.

Ilmakuulus vorm ja värv

Foto: Iittala

Sel aastal saab 80-aastaseks üks Soome tuntumaid disainiikoone – Alvar Aalto vaasikollektsioon. Aalto kollektsiooni 80. aastapäeva puhul tutvustab Iittala ka uusi tooteid. Põhitoodete valikusse lisanduvad smaragdrohelised vaasid ning vineerist serveerimiskausid. Üle maailma tuntud klaasist Aalto vaasid on käsitsi valmistatud ning puhutud Soomes, Iittala klaasitehases.

lvar Aaltot (1898-1976) peetakse üheks moodsa arhitektuuri ja disaini meistriks. Ta oli funktsionalist, kes arendas välja oma unikaalse stiili, kombineerides ratsionaalse arhitektuuri orgaanilisusega. Tema tööd on rahvusvaheliselt tunnustatud ning tema loodud hooned kaunistavad paljusid Soome linnu. Ka Aalto mööblit ning klaasist vaaside kollektsiooni armastavad disainihuvilised üle maailma.

Aalto lähenemist disainile iseloomustas praktiline aspekt: disain põhines inimlikel vajadustel. 1936. aasta Karhula-Iittala disainikonkursi jaoks lõi Aalto lihtsa ja vaba vormiga vaasikollektsiooni. Vaasid ei olnud mitte ainult revolutsioonilise geomeetrilise vormiga vaid lubasid kasutajal otsustada, milleks neid kasutada. Aasta hiljem tutvustati vaase esimest korda Pariisi maailmanäitusel, mis oli Alvar Aalto jaoks läbimurre tööstusdisaini maailma.

Aalto vaaside vaba vormi tõlgendatakse mitmeti, kuid paljude jaoks tähendavad need Soome tuhandeid järvi oma looklevate kallastega. Smaragdroheline värv viitab Alvar Aalto naisele Aino Aaltole, kuna sarnane värvitoon oli kasutusel ka Aino Aalto kollektsioonis 1932. aastal.

Aalto vaase puhutakse endiselt suuga iga päev Iittala tehases Soomes. Ühe Aalto vaasi tegemiseks läheb vaja 7 käsitöömeistrit, 12 tööetappi, 1100 kraadi kuumust ning 10 tundi. Osavad käsitöömeistrid hoiavad pühendunult traditsiooni elus ning iga Aalto vaas on individuaalselt valmistatud.

Foto: Iittala

Iittala toob publiku ette ka kahes suuruses Alvar Aalto vineerist serveerimiskausid, mis iseloomustavad Aalto sidet orgaanilise vormi, materjali ja loodusega. Kauss või kandik sobib nii kauniks sisekujunduselemendiks, kui ka näiteks puuviljade serveerimiseks.

Lihtsad ja vastupidavad söögiriistad

Foto: Iittala

1952. aastal disainer Kaj Franck’i poolt loodud Scandia söögiriistade sari oli tollel ajal revolutsiooniline. Scandia söögiriistadest sai üks armastatumaid igapäevaseid klassikuid Soome kodudes ning Iittala toob sel aastal kollektsiooni taas igapäevasele söögilauale tagasi.  2016. aasta kollektsioonis esitletavad Scandia söögiriistad on mõõtudelt veidi suuremad, kui esialgses kollektsioonis. Lisaks esitleb Iittala sel aastal ka uusi smaragdrohelisi Kaj Franck’i poolt disainitud Kartio klaase.

Franck lõi Scandia kollektsiooni samal ajal, kui oma klassikalised Kilta (täna tuntud kui Teema) lauanõud. Scandia järgis Kaj Francki tuntud disainifilosoofiat: luua funktsionaalseid ja lihtsaid esteetiliselt ajatuid esemeid igapäevaseks kasutamiseks.

Kuigi jõukamad Euroopa ja Skandinaavia riigid olid sel ajal harjunud kasutama õrnu hõbenõusid ja –söögiriistu, olid soomlased pärast sõda oma riiki alles üles ehitamas ning kasutasid peamiselt väga lihtsaid ja vastupidavaid terasest söögiriistu, mida tootsid kohalikud Hackmani ja Fiskarsi tehased.

1950. aastal uuendas Kaj Franck lauakatmise tavasid, asendades dekoratiivsed serviiside täiskomplektid multifunktsionaalsete, kombineeritavate ja kõige vajalikumate lihtsate ja ühevärviliste nõudega. Söögiriistade loomine sinna juurde oli igati loogiline samm. Ta muutis kahvli harud lamedamaks ning lõi harude juurtele suurema ja kindlama kahvlipinna, et taldrikult oleks lihtsam kätte saada näiteks herneid või riisi. Lusikas oli supi söömiseks ümmargusem ja sügavam, kohvilusikas oli praktilise suurusega, et täita ka teisi funktsioone. Isegi salatikomplekti mõlemad osad toodeti sama vormi järgi, et tagada tõhusam tootmisprotsess. Vastupidav struktuur ja jooned käepidemetel toetasid ergonoomilisust ja stabiilsust.

Scandia loodi soomlaste igapäevaseid praktilisi vajadusi silmas pidades ning 40 aastase tootmise jooksul on see saanud üheks Soome populaarseimaks ja armastatuimaks söögiriistade kollektsiooniks. Dramaatiliselt muutunud disain uuendas viisi, kuidas igapäevastesse söögiriistadesse suhtuti. Scandia oli Kaj Franck’i poolt loodud ainus söögiriistade kollektsioon kolmest disainist, mis tootmisse jõudis.

Foto: Iittala

Scandia täiendab Iittala söögiriistade valikut igapäevaselt kasutatavate toodetega, mis sobivad hästi kokku Francki teiste klassikute, Teema lauanõude ja Kartio klaasidega, mida 2016. aastal esitletakse ka uues nostalgilises smaragdrohelises värvitoonis. Uued veidi suuremad söögiriistad sobivad moodsate lauanõudega ning on sobivaks lisandiks ka kollektsionääride kogusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles