Suur galerii: vaata Eesti 20. sajandi arhitektuuri minimudeleid

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arhitektuurimuuseumi püsinäitus «ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuur» tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut.

Foto: Peeter Langovits

Carl-Dag Lige ja Mait Väljase kureeritud näitus käsitleb tähtsamaid lõike nii Eesti arhitektuuri kujunemisloost 20. sajandil kui ka huvitavamaid nähtusi tänapäeval, andes ülevaate sellest, kuidas on ühiskondlikud, majanduslikud ja poliitilised protsessid mõjutanud siinsete inimeste eluviise ning kohalikku ruumilist arengut.

Foto: Peeter Langovits

Väljapanek jaguneb nii ruumiliselt kui ka sisuliselt kaheks — Eesti arhitektuuri ajateljeks (1900–20…) ja temaatilisteks maketigruppideks. Ajatelg annab lihtsa ja selge ülevaate Eesti arhitektuuri olulisematest ilmingutest 20. sajandi algusest tänapäevani. Temaatilised plokid (kultuur, ühiskond, linn, kodu, puhkus ja fantaasia) on paigutatud näituseruumi laiali. Maketirühmad asetuvad ümber postide, millel paiknevad teemade tutvustused. Valmisehitatud hoonete kõrval on välja pandud mitmeid realiseerimata projekte ja visioone, mis ilmestavad omas ajas aktuaalseid arhitektuurseid ideid ning on põnevad vaadata veel praegugi. Arhitektuurikultuuri paremaks avamiseks on tähelepanu pööratud ka arhitektide kutseelule ja sellega seotud institutsioonide tegevusele erinevatel kümnenditel.

Foto: Peeter Langovits

Näituse keskseks meediumiks on maketid, mis pärinevad peamiselt arhitektuurimuuseumi kogust. «Makett on alates renessanssajast olnud üks arhitekti põhilisi töövahendeid. Samas on see ka atraktiivne näituseeksponaat, sest on lihtsalt arusaadav igale vaatajale. Maketid aitavad mõista, uurida ja mõtestada arhitektuuri ruumilisel kujul, liikuda ümber miniatuursete majade ning tajuda nende mahulist liigendust paremini kui kahemõõtmelisi pilte vaadates,» öeldakse näituse tutvustuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles