Otsid kodu? 10 põhjust, miks vana korter uuele ära teeb

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuigi uusarendusi kerkib endiselt nagu seeni pärast vihma, on päris mitmeid põhjuseid, miks tasuks neist mööda vaadata ja eelistada hoopis vana korterit. 

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing loetleb, millised on vana kortermaja korteri vaieldamatud eelised. 

Ostuhind. Vanem korter on odavam kui uus korter. Hinnavahed samas linnaosas paiknevate sama suurusega korterite puhul võivad küündida isegi kuni viiekümne protsendini.

Kõik ühes. Reeglina müüakse vanem korter kogu sisustusega, samuti sisaldab hind parkimiskohta ja panipaika. Uute korterite puhul on aga tavapärane, et lisaks korterile tuleb tasuda ka parkimiskoha ja panipaiga eest, seejuures ei pruugi viimaste korterite ostjatele neid üldse jaguda. Ja loomulikult tuleb uue korteri puhul lisaks osta ka kogu sisustus.

Parem asukoht. Linnaosadepõhiselt asuvad vanemad korterid väljakujunenud piirkondades. Reeglina paiknevad piirkonnas pargid, olemas on haljastus, rajatud on teed ja tänavad. Samuti on vanemate kortermajade läheduses poed ja teenindusasutused, lasteaiad, mänguväljakud, koolid, toimib ühistransport. Uuemate kortermajade puhul seda kõike kohe eeldada ei saa.

Parem ülevaade. Lisaks väljakujunenud keskkonnale on vana maja puhul lihtne veenduda, millised vaated avanevad korterist ümbrusele, kes on naabriteks trepikojas ja kortermajas üldiselt. Ülevaate saab ka sellest, kui mitmed korterid on välja üüritud, kui puhas on ümbrus ja trepikoda.

Rohkem ruumi. Vanemad kortermajad ehitati ajal, kui betoon ja raud ei maksnud palju ning maa ei maksnud midagi. Seetõttu ehitati suurtele kinnistutele avaramate trepikodadega, suurte abiruumide ja keldritega suuremad korterid. Samuti on neis ka täna üldkasutatavad ruumid, kus korraldada ühistu koosolek või teenida lisa ruumide üürist.

Kulud paberil. Erinevalt uute korterite kuluprognoosidest ja -ennustustest on vanema korteri puhul võimalik saada ülevaade tegelikest kuludest kohe. Samuti on võimalik veenduda kulude kujunemises eelmistel aastatel ning näha järgmise aasta kavasid.

Kauplemisruum. Kui uue korteri puhul on arendaja omahinnaks tänane ehitushind, siis vanemate korterite puhul selleks aastatetagune soetushind. Seetõttu on vanemate korterite puhul kauplemisruum suurem. Ka on vanema korteri müüjal müügiks tihti mõjuv isiklik põhjus, mistõttu tehakse hinnaalandust kergemini.

Kiirus. Erinevalt uuest korterist, mida võib-olla alles ehitatakse, võimaldab olemasolev korter koos sisustusega kohest sissekolimist. Nii võib vanema korteri ostja ajaliselt säästa kuni aasta.

Vähem varjatud üllatusi. Uusehitise puhul on raske ennustada, mis seisus on maja aasta või kümne pärast, vana kortermaja suuremad puudused on juba ammu ilmnenud ja ostjale kas endiselt nähtaval või juba korralikult likvideeritud. Uue kortermaja puhul on ebameeldivate üllatuste ilmnemine tõenäolisem.

Stabiilsem hinnatase. Vanemate korterite hind on püsivam ning tõuseb ja langeb pikema perioodi jooksul, sest müügisurve on madalam. Kui uue maja puhul on kõikide korterite müügiks reeglina tähtaeg, siis vanemate korterite puhul kõikidel omanikel see puudub. Ka on vanema korteri ostuhind madalam ning seetõttu on ka turu languste ja müügisurve korral kaotus väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles