Looduslike ehitusmaterjalide kasutamine on järjest loomulikum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhuplaatidest saun
Põhuplaatidest saun Foto: Germo Karro

Looduslike ehitusmaterjalide kasutamine on sama loomulik, kui mahetoidu poodide olemasolu, mille jaoks on praegu suuremates toidupoodides eraldi osakonnad ning nõudlus ja teadlikkus aina kasvab.

„Ökoehitus hakkab iga päevaga aina enam konkureerima tavaliste ehitusmaterjalide tootjatega,“ tõdeb Kodu Kuubis OÜ juhataja, Tšehhis Ekopanely perefirma poolt toodetud põhuplaatide Eesti, Läti ja Skandinaavia esindusõiguse omanik Germo Karro. „Põhjus on lihtne. Tänaseks on ökoehituses kasutusel sama head kui mitte kvaliteetsemad ehitusvõtted.“

Põhuplaatidest maja ei erine välimuse poolest naabri kivi- või karkassmajast. Põhuplaati, millest maju ehitada, saab kasutada nii ökoloogilise mõtteviisiga tellijate objektidel kui ka tavaehituses. Põhuplaat on vastuvõetav heade näitajate poolest nii heliisolatsioonis, niiskus- ja soojaregulatsiooni, kui ehituskiiruse puhul.

„Jägime ka, et põhuplaadile lisaks kasutatavad materjalid ei pärsiks põhuplaadi omadusi,“ selgitab Karro. „Pakume samaaegselt nii ökolahendusi kui ka muid materjale ja tehnilisi võtteid, mis teineteist täiendades annavad tellijale ehk tulevasele hoone kasutajale parima tulemuse.“

Looduslikest materjalidest ehitamine teeb võidukäiku

„Loomulikult teeb rõõmu, et säästev- ja ökoehitus on muutumas aina trendikamaks,“ sõnab Germo Karro. „Põhjuseks on kindlasti elukeskkond, mis saavutatakse. Hoonete sisekliima on tervislik, keskkond lahendatakse enamasti minimalistlikult. Ja mis peamine, pärast renoveerimist või ehitustegevuse lõppu säästetakse halduskuludelt.“

Ökoehitajad loodavad, et peatselt ei võrrelda looduslikest materjalidest ehitamist ja tavaehitust, vaid säästev mõtteviis on kujunenud igasuguse ehitamise põhimõtteks.

„Mida kättesaadavamaks looduslikud ehitusmaterjalid saavad, seda loomulikumaks taaskord muutuvad,“ ütleb ka Saviukumaja OÜ tegevjuht Mikk Luht „Leidub palju inimesi, kes valiksid looduslikud ehitusmaterjalid, aga nad ei oska neid küsida ja koht kus nad on harjunud oma oste sooritama ei paku neid.“

Tellijad nõuavad tervislikku maja

Liigume Eestis Skandinaavia standardite suunas. Norra turul ootavad tellijad arhitektidelt juba projekteerimise etapis vastuseid hoonete väheste ülalpidamiskulude  ja tervislikkuse kohta. Mistõttu küsivad projekteerijad sedasama ehitusmaterjalide tootjatelt.

„Õnneks leidub järjest rohkem neid, kes loomuliku juurde tagasi pöörduvad,“ tõdeb Luht. „Me veedame tugevalt üle poole oma elust siseruumides. Leian, et on üsna oluline jälgida, milliste materjalidega, ja mitte ainult ehitusmaterjalidega, me ennast ümbritseme.“

„Kui sa saavutad looduslikke materjale ehituses kasutades võrdse või parema resultaadi, aga sinu tegevus ning materjalikasutus on seejuures oluliselt keskkonnasõbralikum täna ja tulevikus, sa ei kahjusta oma tervist materjalidega töötamisel ning lood sisekliima, kus sinul ja sinu lähedastel on hea ja mugav olla, siis kas on veel põhjuseid vaja, miks kasutada looduslike materjale?,“ küsib Luht.

Materjale tuleb kasutada õigesti

Probleemid kerkivad, kui tooteid või materjale kasutatakse nendele ebasoovitatavates kohtades. Savikrohv ei sobi dušinurka ja põhuplaat ei talu otsest veega kokkupuudet. „Tegelikult ei eelda me ju ka näiteks küprok plaadilt, et sellele võib otseselt vesi peale voolata, vaid et niiskete keskkondade tarbeks on olemas erinevat tüüpi lahendused,“ selgitab Karro.

Nii nagu väga hea hoone ehitamiseks on vaja käsitleda hoonet tervikuna ning jälgida selle juures paljusid erinevaid detaile, on ka hea sisekliima tagamiseks hoones vaja jälgida väga palju erinevaid tegureid. „Ei ole nii, et ainult üks viimistlusmaterjal või ainult hea ventilatsioon teeb ära kogu töö,“ tõdeb Luht.

Hea ruumi sisekliima ei koosne ainult puhtast õhust, vaid on sümbioos kõigest, mis mõjutab elusolendi tervist ja mugavust selles ruumis: õhu kvaliteet, suhteline õhuniiskus, temperatuur, valgus, kõikide materjalide ohutus tervisele, psühholoogilised tegurid ja muud.

Küsi nõu

Eesti looduslike ehitus- ja viimistlusmaterjalidega tegelevad ettevõtted ning muinsuskaitse ja restaureerimisalase nõustamisega tegelevad organisatsioonid on 6.-9. aprillini Eesti Näituste messikeskuses toimuval messil Eesti ehitab oma tooteid ja teenuseid pakkumas. 

Messi avapäeval, 6. aprillil toimub Eesti Näituste messikeskuses Ehitusala välkfoorum hoonete ehitusest  kooskõlas traditsioonide ja loodusega.  

Kõigil neljal messipäeval  toimuvad ka ökoehituse töötoad, mille käigus on võimalik omandada praktilisi kogemusi: 

  • Looduslike värvide kasutamine (Maalermeister)
  • Mustrirulliga seinte dekoreerimine (Hea Maja Pood)
  • Savimaja komplekt koolidele ja iseehitajale (MTÜ Equilibre)
  • Hoone seestpoolt soojustamine Multiporiga (Majatohter)
  • Akna restaureerimine (Säästva Renoveerimise Infokeskus)
  • Naturaalse linaõlivärvi kasutamine välivärvimiseks (Majatohter)
  • Savikrohv (Saviukumaja & Loodusehitus)
  • Lubikrohv (Saviukumaja & Loodusehitus)
  • Tadelakt & Gekolakt (Saviukumaja & Krohwin)

Seminaride ja töötubade täpsema ajakava leiab Eesti ehitab 2016 ja Saviukumaja kodulehtedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles