Päikesepaneelid: tasuv investeering, levinumad müüdid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ander Pukk

Päikesepaneelid on  mõistlik investeering nii rahapaigutuse seisukohalt kui ka alternatiivse pensionisambana. Inflatsioon seda ei ohusta, tootlikkus on 9-10% juures ning elektriarved vähenevad.

 „Paari aasta pärast ei kujuta keegi meist enam uut maja ilma päikesepaneelideta ettegi ,“ tõdeb Ander Pukk firmast Naps Solar Estonia OÜ.Paneelide olemasolu tõstab ka kinnisvara väärtust ja unustada ei tasu, et praegu veel natuke võõrastav mõte päikesepaneelidest on kiiresti muutumas uueks normaalsuseks.“

Päikesepaneelid muutuvad iga aastaga võimsamaks. Kui 2012 pakuti turul eelkõige 235W ja 240W päikesepaneele, siis täna on peamine toode 260W. „Populaarsemaks muutuvad disainlahendused, kus osaliselt läbipaistvaid paneele kasutatakse näiteks varikatustena või katusekattematerjali asemele paigaldatakse katusesse integreeritud päikesepaneele,“ räägib Energogen OÜ juhatuse liige Martin Lall.

Päikesepaneelide tasuvusaeg  sõltub kliendi tüübist, tema elektrikulu iseloomust, paneelide paigaldusviisist ja muust sellisest. Kui firmade puhul on  mõnikord võimalik ka üsna lühike tasuvusaeg, isegi  5-6 aastat, siis kodutarbija puhul jääb tasuvusaeg 9-10 aasta piiresse.  

Suurimaks mõjuteguriks on kodutarbija puhul suutmatus päevasel ajal toodetud elektrit oma tarbeks kasutada. Ostu- ja müügihindade erinevusest tingituna toimub  müük võrku pisut madalama hinna eest kui sealt ost.

„Enamasti suudetakse oma elektrit kasutada ligikaudu 20-30% ulatuses, harva 40% ja enam,“ jagab Pukk kogemusi.   „Tore on arvetelt vaadata kuidas suvisel ajal tekib suur ettemaks ja talvisel ajal see jälle tasaarvelduseks kasutatakse.“  

Oma päikesepaneelide elektrit on võimalik siiski tarbimise juhtimisega rohkem kasutusele võtta ja siinkohal tulevad appi erinevad elektroonilised abimehed. „On mitmeid lahendusi nii kütteseadmete kui ka veeboilerite juhtimiseks, pakume lausa mitme firma toodangut. Kasulik on teada, et Euroopa inverteritel on tihtipeale lihtne juhtimisvõimalus juba sisseehitatud ja lisaseade tuleb osta vaid keerulisematel juhtudel,“ selgitab Pukk.

Päikesepaneelidega seoses on levinud ka valeinfot, mille siinkohal lükkab ümber Energogen OÜ juhatuse liige Martin Lall.

Valeinfo: Päikesepaneelid töötavad ainult siis, kui päikesepaneelidele langeb otsene päike Tegelikult toodavad päikesepaneelid ka pilvise ilmaga, lihtsalt tootlus on olenevalt pilvkatte tihedusest väiksem.

Foto: Ander Pukk

Valeinfo: Eestis on liiga vähe päikest

Tegelikult: päikesepaistelisi päevi on kõige pimedamal ajal aastas ehk novembrist kuni märtsini tõesti vähem ning päike käib ka madalamalt, kuid aasta lõikes on Eestis paigaldatud päikesepaneelidel tootlus võrdväärne Lõuna-Saksamaal Münchenis asuva päikesejaamaga või see võib isegi ületada näiteks Berliinis asuva päikesepaneelide süsteemi tootlust. Selle põhjuseks on meie laiuskraadi pikad valged õhtud ja ka jahedam keskmine temperatuur, sest päikesepaneelide tootlikkus tõuseb temperatuuri alanedes.

Valeinfo: päikesepaneelid lähevad odavamaks

Tegelikult: päikesepaneelide hinnad on võrreldes 2012 a seisuga odavnenud umbes 50%, kuid viimased poolteist aastat on hinnad püsinud muutumatult ning 2016 aasta on toonud kaasa hoopis hinnatõusu. Kallinemine on eelkõige põhjustatud nõudluse suurenemisest maailmaturul.

Valeinfo: üle jäävat elektrit ei saa võrku tagasi müüa või see on keerukas ja kulukas protsess

Tegelikult: kogu elekter, mida kohapeal ära ei tarbita, liigub automaatselt elektrivõrku ning selle eest makstake päikeseelektri tootjale börsihinda ja taastuvenergiatoetust, mis kokku teeb üle 9 sendi kWh kohta. Liitumisprotsess võrguga võtab eratarbijate puhul tavaliselt aega kuni 2 kuud ning ettevõtete puhul, kes paigaldavad suuremaid kui 11kW süsteeme, kuni 6 kuud. Dokumentide ja vajalike kooskõlastuste esitamine on osa meie igapäevatööst, mis tähendab, et kliendi jaoks midagi keerulist liitumisprotsessi juures ei ole.

Teadmiseks kõigile, kes päikesepaneelide valikuga jännis: Naps Solar on loomas kollektsiooni Eestis müüdavatest paneelidest. Ette teatades on võimalik paneele  oma käega katsuda ning lähedalt uurida.  „Olema ka mõõtnud nende võimsust ning jagame tulemusi meelsasti. Ka on olemas mõned paigaldussüsteemide näited,“ lisab Pukk.

Päikesepaneelide tootjad on oma paneelide valikuga väljas ka 6.-9. aprillini Eesti Näituste messikeskuses toimuval ehitusmessil Eesti ehitab. Kohapeal saab küsida ka nõu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles