Uusarendus mere ääres nõuab ehitajalt meisterlikkust (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arco Vara

Tallinna Merimetsa piirkonda kerkiv Kodulahe uusarendus pakub oma asukoha, uuenduslike lahenduste ning materjalidega heas mõttes tõsise väljakutse ehitajale. Arvestama peab nii mere läheduse kui ka kortermaja ümbritseva rohealaga.

Arco Vara arendatava Kodulahe elukeskkonna suurim eelis, võrreldes teiste projektidega on kahtlemata asukoht. Looduslähedane elu, sportimisvõimalused ja kaunid vaated on ühendatud hea transpordiühendusega ning kaupluste, lasteasutuste ja kesklinna lähedusega.

Kodulahe paikneb lühikese jalutuskäigu kaugusel Stroomi rannast, kuid meri on vaid üks osa ümbritsevast loodusmaastikust. Lähedusse jäävad tuulevarju ja rahu pakkuvad metsaalad, lisaks haljastab arendaja pea pool kinnistust. Looduskeskkonna igakülgseks nautimiseks kuuluvad enamike korterite juurde suured rõdud ja terrassid ning maast-laeni aknad.

Taolise tulemuseni jõudis Arco Vara põhjalike otsingutega, kaardistades 2012. aastal Tallinna vabad arenduspiirkonnad, kuhu oleks võimalik rajada terviklik elukeskkond, kus domineeriks ainult inimene ja loodus.   

Ettevõtte juhi, Tarmo Silla sõnul sündis valik Kodulahe kasuks kohe – Stroomi rannaparki ja piki rannapromenaadi Rocca al Mare suunas liikuvad jalutajad, jalgratturid ning rullitajad andsid märku, et asukoht on rahvale tuntud ja meele järgi.

Põnev väljakutse ehitajale

„Arco Vara uusarenduse ehitamiseks on Kodulahe asukoht täpselt õige – piisavalt ruumi ja hea ligipääsetavus. Kindlasti tuleb esile tõsta projekti mastaapsust nii netopinnalt kui maksumuselt,“ kommenteeris Ramm Ehituse projektijuht Lauri Männiste.

Mereäärses piirkonnas peab arvestama kõrge pinnasevee tasemega. See asjaolu ja geoloogilised tingimised on ehitajale ka peamisteks väljakutseteks. Selleks, et tagada kõrgeim kvaliteet ja vastupidavus, rajatakse hoone vaivundamendile, hoone karkass koosneb monteeritavatest raudbetoonelementidest.

Hoone välisviimistluses on kasutusel kolme põhimaterjali – telliseplaat, puit ja klaas. Materjalide valikul on arvestatud mereäärset piirkonda, et nad kestaksid tuulises ja niiskes keskkonnas ning oleksid esteetilises harmoonias mere ja metsaga. 

Parima päikesevalguse ning vaadete saavutamiseks Kodulahe hoonestusalas tuli arhitektidel luua hoonele tavapärasest erinev kuju. „Hoone kuju antakse konstruktiivsete elementidega. Ehitajale meeldivad küll täisnurgad ja sirged jooned, aga Kodulahe projekti puhul, hoone kuju erilist keerukust ei lisa,“ rääkis Männiste.

Samuti sooviti korterites lagedele anda maksimaalsed võimalikud kõrgused. Viimasel korrusel on lagede kõrguseks kolm meetrit.

Esindatud on ka sellised väärtuseid nagu eraldi köögiruumid, võimalus eraldada esik kahepoolsete ustega elutoast ja anda vannitoale loomulikku valgust läbi siseakna. Sõltub kliendi valikust, kas ta soovib neid võimalusi kasutusele võtta.

Elanike kodukulud on arendaja südameasi

Ehitaja sõnul muudavad projekti eriliseks veel taastuvenergia kasutamine ja säästvad energialahendused.

Kuna energiatõhusus ja tulevaste korteriomanike kulud on uusarenduse puhul oluline teema, siis peab rajatav hoone täitma B-energiaklassi nõudeid. Vesipõrandaküte on selleks mugav ja energiasäästlik lahendus. Lisaks kaugküttele varustavad hoonet õhk-vesisoojuspumbad ja katusel asuvad päikesepatareid.

Kulud eluasemele olid juba Kodulahe projekteerimisel väga oluliseks lähtepunktiks. Arendaja kirjutas varakult lähteülesandesse energiatõhususe nõuded ning alternatiivenergia rakendamise soovid. Tulemuseks> on uusarenduse hästi soojustatud seinad, kolmekordse paketiga puit-alumiiniumaknad, päikeseenergia kasutamine ja mugav küttekulu mõõtmine kauglugemisega soojusmõõtjatega.

Kodulahe arenduses jäävad kõlama märksõnad: avar, ruumikas ja energiasäästlik kodu mere ja metsa lähedal, samas ikkagi kesklinna kõrval.

Lisainfo soovi korral kirjutage aivar.kaljulaid@arcovara.ee

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles