Seitse superlihtsat nippi algajale aednikule

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõrasemad.
Võõrasemad. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kevad käes ja tahaks näpud mulda pista, aga pole just ülevabariigiliselt tunnustatud rohenäpp? Pole viga, hakka aga pihta!

1. Loo oma miniaed

Alusta aiapidamist näiteks ühe väikse peenrakastiga ja vaata, kuidas minema hakkab ning kas rohenäplust ka naudid. Kui, siis laienda haaret aegamisi.

2. Korralik pinnas

Muretse taimede kasvatamiseks head, kompostirohket mulda.

3. Arvesta asukohta

Mõned taimed vajavad päikest ja kuiva, mõned varjulisemat ja niiskemat kohta. Uuri taimi soetades nende kasutingimuste kohta: suuremad aianduspoed nagu Hortes või Hansaplant jagavad netis igasugu infot taimede kasvatamise kohta.

4. Uuri välja parim istutusaeg

Osad taimed tuleks istutada varakevadel, teised hiljem - uuri välja, millal on  taimede parim istutusaeg.

5. Alusta vähenõudlikest

Vähenõudlike ja seega ka kogenematule aednikule sobivate taimede hulka kuuluvad näiteks võõrasemad, nartsissid, päevaliiliad, päevakübarad, daaliad, hostad, kukeharja taimepere. Toidulauale sobivad näiteks algajale kasvatajale jõuprooviks sibul, küüslauk, basiilik.

6. Kasta korralikult

Hoolitse selle eest, et aias oleks olemas korralik kastmisvõimalus. Kuumade ilmadega tuleb lilli kindlasti kasta igal hommikul või õhtul – siis pole nii soe kui päeval ja taimed suudavad paremini vett omastada.

7.  Hoia aed kemikaalivaba

Kui vähegi võimalik, hoidu kemikaalidest ja väeta taimi looduslike vahenditega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles