Külalised jäävad ööbima: kuidas võõrustada ilma tülli minemata?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külalised peavad arvestama võõrustaja koduseid reegleid.
Külalised peavad arvestama võõrustaja koduseid reegleid. Foto: SCANPIX

Päike paistab ja puhkuste hooaeg on jälle algamas. Kuidas võõrustada ka ööbima jäävaid külalisi tülli pööramata?

«Sugulased plaanisid nädalavahetusel ühe ürituse pärast koos lastega meile külla tulla ja jääda kohe mitmeks päevaks. Meil aga pole nii palju voodeidki, keeruline on kümmet inimest majutada. Samuti on meil omad tegemised, millest ei saa loobuda. Kuidas selgitada meie kodust rutiini nii, et nad ei solvuks?» pärib üks lugeja.

Soovitus: selgita juba eelnevalt ausalt, kuidas asjad on

Heal külaskäigul on kaks osapoolt: meeldiv võõrustaja ning temast lugu pidavad külalised. Võibolla pole teil võimalik inimesi majutada, napib magamisruumi, voodipesu või napib pidulaua katmiseks raha. Kui keegi küllatulekuks soovi avaldab, ole juba eos aus ja selgita, mis olukord on, pole mõtet uisapäisa nõustuda ja pärast pihikut lõhki pigistades head nägu teha.

Võid paluda kaasa võtta nii õhkmadratseid, voodipesu kui ka söögi-joogipoolist, juhul kui külalised plaanivad jääda mitmeks päevaks. Anna põhjalik ülevaade ka oma pere kodusest rutiinist: mis kell minnakse magama, kuidas näeb välja küllatuleku päevadel teie pere töö-kooli- hobide graafik, kuskohas on kombeks lastel mängida, kas koduloomad võivad olla toas jne. Selgita välja ka, mida külalised vajavad: kas kellelgi on mingeid allergiaid (oluline näiteks juhul, kui teil on koduloomad). Võite ka ülesanded ära jagada, näiteks kes kokkab jne.

Üldjuhul ei solvu ükski mõistlik inimene, kui viisakalt, ent kindlalt oma koduseid reegleid ja asjade seisu selgitad - vaevalt et keegi külla minnes täisteenindusega «kõik hinnas» hotelli eest leida loodab. Kui tingimused kokku lepitud ja külalised kohal, saad südametunnistuse piinadeta olla meeldiv ja külalislahke võõrustaja. Kui aga küllatulek ei sobi, on täiesti okei seda öelda ning leppida näiteks kokku kohtumine mõnel sobivamal ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles