«Minu kodu» blogi: Maja puitkarkassi püstitamine - esimene korrus

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese korruse karkass valmis, foto tehtud 28. aprill, 2016
Esimese korruse karkass valmis, foto tehtud 28. aprill, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

Sügisel valminud vundament sai talveks kinni kaetud ja jäime kevadet ootama, et siis ehitust jätkata. Nüüd on lumi sulanud ja töö karkassi püstitamisega tasapisi juba käib. 

Terve märtsikuu vaatasime alatasa igatsevalt õue, et lumi juba ära sulaks ja saaks tegutsema hakata. Meil mõlemal on tegelikult olnud väga kiire ja sisutihe sügistalvine periood ja kuna me mõlemad töötame põhiliselt arvuti taga, siis esimesed sulailmad juba kutsusid tegutsema, et saaks vahelduseks end veidi rohkem liigutada. 

Võib vist arvestada karkassi püstitamise alguseks 8. aprilli, sest just siis said esimesed prussid ja vajalikud tarvikud hangitud ja vundament katete alt lahti võetud. Vundamendi ehitusest kirjutasin siin: VUNDAMENDI EHITUS JA HIND. Täpsustuseks niipalju, et sealne summa (5000 €) on ilma tagasitäiteta. Liiva pidime me juurde tellima ja kopa ka uuesti tellima tagasitäite tegemiseks. Lasime ühel firmal teha kõik neli vajalikku tööd ühe päevaga - liiva toomine, tagasitäide ja üleliigse mulla äravedu ning kõige lõpuks maapinna tasandamine. See läks kõik kokku 1200 € maksma. Nii, et kui päris täpne olla, siis vundament senimaani on umbes 6200 € maksma läinud. Muidugi selle hinna sees ei ole põranda valamist esimesele korrusele. Otsustasime, et teeme selle hiljem. 

Esialgu üritasime välja mõelda süsteemi, kuidas karkassipuitu ladustada nii, et see niiskust ei saaks ja ka kõveraks ei kuivaks. Selleks laotasime fibo plokkidest üle jäänud euroalused ühtlase pinnana laiali ja tõstsime puidu sinna peale. Esialgu olime tellinud vaid vööprussid - need tõmbasime aluste peal koormarihmadega kokku üheks plokiks. Peale tõmbasime koormakatte. Arutusel oli ka ajutise varjualuse ehitamine, aga praegu ei ole sellest otseselt puudust tundnud. Vihmaga ilmselt niikuinii ehitada ei tahaks. 

Õnneks olid ilmad ilusad ja esimesel vabal päeval üle pika aja - 10. aprillil, mis oli pühapäev, hakkasime tööga pihta. Pühapäevase päevaga said umbes pooled vundamendiprussid kinnitatud. Järgnevatel tööpäevade õhtutel said ka ülejäänud kinnitatud. Minu ülesandeks oli nende töötlemine immutusvahendiga enne nende paika sättimist ja mees tegeles kinnitustega. 

18. aprillil saabus karkassipuit - esialgu ostsime ära vaid esimese korruse puidu ja vahelae materjali. Valisime karkassipuiduks tugevussorteeritud höövelpuidu. Enne seda sain mina oma Exceli-oskused mängu panna, et karkassi materjal jooniste järgi välja arvutada. See oli paras nikerdamine, sest eesmärgiks oli mitte üleliia puitu tellida, et jääke oleks võimalikult vähe. Praegu tundub, et puudu ei jää ja kõik oli täpselt planeeritud. 

Nädalavahetusel, 23. ja 24. aprillil tegime esimese korruse karkassi. Seinte ehitamiseks tõmbasime vundamendile laiad prussid, mille peal panime seina kokku ja sealsamas tõmbasime seina püsti. Iga seina ehitasime vundamendil täpselt selles kohas, kus sein asetsema pidi hakkama nii, et kui sein horisontaalasendis kokku oli löödud, jäi vaid üle see püsti vinnata ja kinnitada.  Paar seina olid niivõrd rasked, et kasutasime talisid nende üles vinnamiseks. Kahjuks ei saanud ma seda tegevust videolindile - plaan oli teha vähemalt üks video, kuidas me seda reaalselt üles vinnasime, aga kuna ise aitasin ka tõsta, siis ei olnudki aega midagi filmida.  

Seinakarkassi detailide valmistamine
Seinakarkassi detailide valmistamine Foto: Kärt-Britt Kokk

27. aprillil tegime karkassi terve pika päeva ja saime esimese korruse karkassi valmis. Alustasime hommikul kell 9 ja viimased asjad panime kokku 23 ajal õhtul. Teha jäi veel üks väike sisesein. Arvutasin kokku, et esimese korruse seinte karkassi ehitamine võttis aega umbes 40 h. Ehitasime kolmekesi, vahepeal käis naaber ka paari seina tõstmisel abis.  Suurima ajakokkuhoiu andis hea planeerimine materjali osas - joonised ees lõikasime kõik seinte puidu õigesse mõõtu ühe korraga, märgistasime puidu vastavalt, mis seinaga tegu ja ladustasime organiseeritult nii, et edasine aeg kulus vaid reaalselt kokkupanekule ja üles tõstmisele. Suureks abiks oli mu mehe isa, kes nutikaid lahendusi välja pakkus ja kõiki töid juhendas. Ilma temata me ilmselt oleks ikka oluliselt kauem selle karkassiga pusinud. 

Kolm päeva detailide saagimist, kokku kruvimist ja püstitamist ja tehtud ta saigi
Kolm päeva detailide saagimist, kokku kruvimist ja püstitamist ja tehtud ta saigi Foto: Kärt-Britt Kokk

Minu panus oli ilmselgelt kõige tagasihoidlikum - lisaks puidu immutamisele jooksin ma õue ja köögi vahet, et ehitajatele kohvi- ja söögipausid tagada ja neid joogiveega varustada. Selles osas on mul äärmiselt hea meel, et meil pole ehitusobjekt kuskil elamisest eemal ja söögitegemine on mugav ja kiire täiesti toimivas köögis. Erinevalt meie vana majaosa renoveerimise ajast (millest kirjutasin SIIN), kui enamus toitu sai kuskilt kohale toodud, kohvi sai tabureti peal keedetud ja lähedal asuvad söögikohad juba äärmuseni tüdimust tekitasid... 

Loe ka teisi minu blogipostitusi SIIT ja jälgi minu blogi Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles