Kasulikud nipid, kuidas luua imekaunist värvilist kodu

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värviline kodu USAs New Orleansis.
Värviline kodu USAs New Orleansis. Foto: Vida Press

Monokroomse ruumi võidukäigu ajastul kipub nii mõnegi värvilembi süda verd tilkuma: kuidas luua endale imekaunis, trendikas ja värviline kodu?

Parima näite sellest, kui stiilse ruumi saab luua erinevaid värve kasutades, pakub disainer Kit Kempe kodu Barbadosel. Hunnitud vaated ja asukoht annavad tõuke põnevates toonides värvirõõmsale ruumile: vaata pilte Vogue'i galeriist.

Sisekujundaja ja blogi Home for soul autor Katariina Kalda julgustab värvide abil looma just sellise tundega kodu, mis sind ennast kõnetab ja annab võimaluse end hästi ja mugavalt tunda.

«Kuigi praegune mood soosib karget ja suhteliselt tagasihoidliku värvipaletiga Skandinaavia stiili, ei tasu unustada, et teinekord tahamegi end just tugevamatesse toonidesse mässida ja tunda enda ümber värvide soojust, turvalisust, pehmemat või just vastupidi, veidi teravamat emotsiooni,» selgitab ta. Erinevad mustrid ja sümmeetriad on küll tema sõnul huvitavad, kuid võivad väsitada. «Sellepärast tasub ehk alustada pisiasjadest, või just vastupidi alusta suurtest asjadest ja sobita lihtsad (olemasolevad) detailid sinna ümber aktsendiks,» räägib ta.

Foto: Vida Press

Soovitusi värvilise kodu loojale:

Lagi ei pea alati valge olema

«Juhul kui su lagi on karniisidega, taladega, erinevate tasapindadega, siis seda tasub ära kasutada ja värvida selle mitmevärviliseks. Tumeda/heleda kontrast just tõstab lage. Ära välista ka pärlmuttertoone, mis valgust peegeldavad ja katust pea kohal näiliselt veidi kõrgemale nihutavad,» soovitab Kalda.

Tumedad toonid sobivad avaratesse, suurte akendega ruumidesse

«Kui kasutad tumedaid toone pisikeses ruumis, kus vähe loomulikku päevavalgust, siis võib see mõjuda rusuvalt. Suurtes ja avarates ruumides, kus on palju aknaid, ei tasu seda aga peljata. Tumedad seinad just muudavadki ruumi isikupärasemaks ning soojemaks. Samuti on lihtne avatud planeeringuga korrust põnevalt just erinevate värvitoonidega tsoonideks jagada,» õpetab ta. See mõte kehtib tema sõnul nii tumeda siseviimistluse kui ka tumeda mööblivaliku kohta.

Värve omavahel kombineerides lähtu iseenda soovidest, peaasi et ruum oleks kutsuv ja hubane

«Üldjuhul siiski usalda oma sisetunnet ja lähtu sellest. Põhiline, et ruum tunduks sulle endale kutsuv ja hubane. Kui jääd siiski otsustamisega hätta, tasub kas või pisikeseks turgutavaks tõukeks konsulteerida mõne disaineri või sisekujundajaga,» soovitab Kalda.

Foto: Vida Press

Heledale seinale kõrvaltoonid, mängi aksessuaaridega

«Tihti tuntakse , et kui seinad on juba heledaks värvitud, siis on sinna keeruline mingit sobivat aktsenti leida. Tegelikult on see ju imelihtne. Tuleb lihtsalt välja vaadata värv, mida soovid kindlasti kasutada. Selle kõrvale on lihtne hakkata otsima kõrvaltoone,» soovitab sisekujundaja. «Meeles võib aga pidada, et kui soovid interjööris kasutada mõnda oma lemmikvärvi, kuid see tundub liiga äkiline, siis isegi väikeste detailidena seda sisse tuues on eesmärk suurepäraselt täidetud.  Näiteks kui sinu eelistuseks on indigosinine, kuid seda suurel pinnal ei riski kasutada, lisa seda värvi patjadega, lambikuplitega, dekoratiivsete vaaside, karpide vms näol,» annab ta nõu.

«Mõnikord kui leiad sisustusajakirjast vahva pildi värvidemängust kujunduses, siis sageli selgub lähemal vaatlusel, et tegemist ongi just väikeste detailidega: värsked lõikelilled, pildiraamid, tugitoolikangas või kirju vaip. Mõni äge taburet või tumba, mida toa keskmesse paigutada kõik see annab suurepärast värvilist efekti,» soovitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles