Kolm suurt viga, mida koduaia kujundamisel tehakse

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes meist ei unistaks ilusast aiast?
Kes meist ei unistaks ilusast aiast? Foto: SCANPIX

Postimees Kodu päris messil Interjöör 2016 aiakujundajalt Pille-Riin Villemilt, millised on suurimad möödapanekud koduaia kujundamisel ning kuidas neid vältida.
 

1. Aia kujundamist alustatakse lillepoes või aianduskeskuses

«See on esimene ja suurim viga,» rääkis Pille-Riin Villem. «Armutakse taimedesse, mis tunduvad väga nunnud, ja tuuakse need endale koju, aga võib juhtuda, et väike armas taim kasvab mitme meetri kõrguseks. Pärast ei teata, kuhu seda panna ja ollakse mures, kas ostetud taimed sobivad omavahel kokku. Me ju ei taha, et ühel hetkel varjab see kunagi nii väga meeldinud taim aias päikest, on okkaline või tekitab muul moel ebameeldivusi.» Tema soovitus: tee aeda puudutavad otsused ratsionaalselt, mitte emotsionaalselt. «Taimede valik on kõige viimane etapp.»

2. Küsimata jääb põhiküsimus: milleks aeda kasutatakse?

Villem soovitab aia funktsioonid põhjalikult läbi kaaluda. «Tuleb mõelda, mida seal vaja: kas on tarvis puulõhkumise või pesukuivatamise ala, kui palju on tarvis paigaldada kiviteid,» annab ta nõu. «Planeerige läbi, millised on need alad, kus näiteks päikest võtta ja millised varjulisemad kohad, kuhu päikse eest peitu pugeda,» soovitab ta.

3. Nõu küsitakse pigem naabrilt kui asjatundjalt

Villem soovitab planeerimisse kaasata ka professionaalse nõustaja, olgu see siis maastikuarhitekt või aiakujundaja. «Naaber võib küll tahta sind heast südamest aidata, kuid tal ei pruugi olla piisavalt erialateadmisi,» hoiatab spetsialist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles