Põnevaid hooneid: kas ostaksid omale vana viinavabriku?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Endisaegseid tööstushooneid ehitatakse tänapäeval päris palju ümber. Üks niisugune unikaalne kultuurimälestis on 41 000 euroga müügis näiteks Lääne-Virumaal: nimelt otsib portaalis kv.ee ostjat 1886. aastal ehitatud Vaeküla mõisakompleksi kuulunud viinavabrik.

Foto: KV.EE

Tegemist on 1787,9 m² suuruse massiivse, liigendatud kahekorruselise maakivihoonega. Korpused on erineva kõrgusega – lao- ja katlaruumid madalamad, masinaruum kõrgem. Ülakorrusel paiknesid meskitõrred ja toorainevarud.

Foto: KV.EE

Seinad on kogu hoonerühmal laotud värvilistest tahutud maakividest, nurgad on laotud valgest tahutud paekivist nurgakettidega ja seotud müüriga hambuvate plokkidena. Avad raamistatud punaste tellistega, samuti seotud müüriga hambuvate plokkidena. Hoone põhiosa on kaetud kõrge viilkatusega, osal juurdeehitistel lamedamad viilkatused.

Foto: KV.EE

Vaeküla Kooli tegutsemise ajal oli hoone kasutusel õppehoonena. Vaata müügikuulutust portaalist kv.ee.

Põnevat galeriid vanadest tööstushoonetest, mis saanud uue hingamise, saad vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles