Kuidas küsida ehituse hinnapakkumist?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimalikult täpse hinnapakkumise tegemiseks vajab ehitaja maksimaalselt palju infot.
Võimalikult täpse hinnapakkumise tegemiseks vajab ehitaja maksimaalselt palju infot. Foto: SCANPIX

Majaehitaja.ee blogipidaja Eno Pappeli sõnul kiputakse ehituses aeg-ajalt hinnapakkumisi küsima, ilma et ehitaja saaks kogu olulise informatsiooni. Kuidas siis küsida võimalikult täpset hinnapakkumist?

Vaatame laiemalt olukorda ehitustööde hinnaküsimistel ja ennekõike eratellijate poole pealt.

«Ehituses peaks projekt olema alusdokument, mille põhjal hinnapakkumisi küsitakse,» selgitab Pappel. Projektdokumentatsioon peaks tema sõnul ideaalis andma edasi täpse info, mis materjalidest ja kuidas tuleb ehitada. «Selline info on üldjuhul olemas, kui tellija hangib põhiprojekti + vajalike tööde või sõlmede osas tööprojekti + veel eritööde projektid,» nendib Pappel.

Kuid isegi siis, kui kõik see eeltoodud vajalik info on olemas, tuleb usaldusväärse hinnapakkumise saamiseks täpsustusi teha. «Tuleks teha täpsustusi plaanitava ehitusperioodi kohta, mis aastaajal ning kui kiiresti tuleb ehitajal ehitada, kas objektile pääseb rasketehnikaga, kas kohapeal on ehitusperioodiks olemas elekter ja vesi või tuleb see ehitajal ise korraldada näiteks diiselgeneraatori ja ehitusaegse veemahuti tarnega. Iga väike detail on tähtis, et ehitaja saaks hinnapakkumist teha,» paneb Pappel tellijaile südamele.

«Tellija võiks mõelda, et kas kõik see, mis võib hinda mõjutada, on hinnaküsimise kirjas ja projektis olemas. See on kindlasti raske, kui pole varasemat ehituskogemust. Nii mõeldes mõistab tellija paremini, miks ehitajal neid andmeid vaja ja annab küsimustele läbimõeldud vastused,» selgitab ta.

Just hinnapakkumise küsimisest käivitub tema meelest tellija jaoks ehitus täistuuridel. «Hinnaküsimise staadiumis tulevad välja sageli suuremad ebakõlad projektis, millele tellija peaks kiiresti lahenduse leidma, tellija peab tegema hulga otsuseid, mis mõjutavad hinda, funktsionaalsust, disaini jne,» leiab Pappel.

Praktikas kipub aga tema sõnul olema nii, et hinnaküsimises tekkivate probleemide korral öeldakse ehitajale, et tehke omapoolne lahendus ja arvestage hinda selle järgi. «Ehitaja valitakse ennekõike hinna järgi, kuigi lahendused ja nendega seotud tööde mahud võivad pakkujatel olla erinevad,» nendib Pappel.

Tellija peaks tema sõnul arvestama, et hinnaküsimise etapis on veel viimane võimalus teha läbimõeldud muudatusi ning teha oma valikuid võimalikult soodsate kuludega, sest hiljem, ehitusetapis, on iga muudatuse ja soovi realiseerimine juba seotud suuremate kuludega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles