Õhusaastet peetakse suurimaks keskkonnast tulenevaks terviseriskiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arco Vara

Maailmas on linnu, kus inimestel tuleb püsida mitmeid päevi siseruumides või kanda õues viibides näomaske, sest saastunud õhk ohustab tõsiselt nende tervist. Nii peetaksegi õhusaastet põhjusega kõige suuremaks keskkonnast tulenevaks terviseriskiks.

Ükskõik kui mugaval ja moodsal elamispinnal sa ka ei ela, sõltub elukvaliteeti mõjutava õhu puhtus ümbritsevast keskkonnast. Kui paljudes piirkondades, nagu näiteks Hiinas, Jaapanis ja Kagu-Aasias ei saa linnakodanikud ülerahvastatuse tõttu elukeskkonda valida, siis meie linnades on õnneks säilinud võimalus, kodu ostes teha valikut rahva- ja liiklusrohke kesklinna või rahulikumate ning roheliste piirkondade vahel. Paljud meist ei kujuta seejuures ettegi, milline privileeg on tegelikult selline valikuvõimalus Pekingi või Mexicoga võrreldes.

Näiteks Tallinnas, kus õhuseire näitajate poolest jätab eriti just kevadine õhukvaliteet soovida, ületades siin-seal Euroopa Komisjoni poolt lubatud saaste piirnormi, leidub siiski piirkondi, kus õhk on märgatavalt puhtam ja tervisele sobivam tänu mere lähedusele ja parkidele.

Nimetagem siin Piritat, mis oma parkmetsade, kauni rannajoone ja põnevate ajalooliste paikadega on looduslikult kaunis ja juba aastakümneid olnud linnaelanike jaoks nõutud elupaikadeks. Eraldi võib selles piirkonnas esile tõsta Merivälja asumit ajalooliselt välja kujunenud aedlinnaga, kus asuvad peamiselt eramud.

Samuti Kakumäe, kus meri jääb kodudest jalutuskäigu kaugusele ja mille tõeliseks pärliks on Rocca al Mare vabaõhumuuseum.

Üheks taoliseks maa-alaks on ka Stroomi rand ehk ametliku nimetusega Pelguranna, kus merelt puhuvad tuuled, rannapark ja Merimetsa mets hoiavad siin õhu kordades puhtamana kui tiheda liiklusega kesklinnas.

Merevee puhtuse ja normidele vastava kvaliteedi tagavad omakorda sademevee õli- ja liivapüüdurid. Euroopa Liidu suplusvee direktiivi järgi on terviseamet hinnanud Pelguranna vee väga heaks.

Lisaks pakub aastast-aastasse populaarsust koguv liivarand rannamugavuste kõrval ka sportimisvõimalusi, tegevusi lastele ja lihtsalt lõõgastumist, kas siis Rocca al Mareni ulatuval promenaadil jalutades või piknikuplatsidel grillides.

Kõik see kokku moodustab elukeskkonna, kus domineerivad ainult inimene ning puhas loodus ja just seepärast asus Arco Vara Merimetsa piirkonda rajama kortereid, mis asuvad ühes vähestest mere ääres paiknevatest elukondliku kinnisvara arendustest pealinnas.

Nende korterite suurim eelis võrreldes teiste projektidega on kahtlemata asukoht, mis peaks meeldima inimestele, kellele on olulised looduslähedane elu, sportimisvõimalused ja kaunid vaated, kuid samas ka transpordivõimaluste, kaupluste, lasteasutuste ja kesklinna lähedus.

Arhitektid on arvestades piirkonna suurepärast looduskeskkonda püüdnud projektiga saavutada parimad päikesevalguse tingimusi ning vaateid. Merelähedus ning ümbritsev rohelus tekitasid soovi pakkuda igale korterile avarat rõdu või terrassi, kus vaadet ning puhast mereõhku nautida.

Samuti on kõrged nõudmised esitatud akustikale, viimistlusmaterjalide kvaliteedile ning energiatõhususele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles