Kuidas hoolitseda ronitaimede eest?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ronitaimed võivad anda aiale romantilise ilme.
Ronitaimed võivad anda aiale romantilise ilme. Foto: Vida Press

Luuderohi, metsviinapuu või elulõng võivad anda su aiale tõeliselt romantilise ilme. Aianduskeskus Hansaplant õpetab, kuidas ronitaimede eest korralikult hoolt kanda.

Hoolduslõikuse käigus lõigatakse välja vanad ja kuivanud oksad järgmistel liikidel:

aktiniidiaa (Actinidia): Aktiniidiaid ei tohi lõigata varakevadel, kuna taimed võivad mahlast tühjaks joosta. Veel vajavad hoolduslõikust suurelehine tobiväät (Aristolochia macrophylla), tselaster (Celastrus), kuslapuud (Lonicera), harilik metsviinapuu (Parthenocissus quinquefolia) hiina sidrunväändik (Schisandra chinensis) ja roniv hortensia (Hydrangea petiolaris).

Vanemad ronitaimed vajavad harvendamist, et taimede kasvu ohjeldada ja et nad ei muutuks liiga tihedaks. Kui taimed õitsevad vähe ja on alt muutunud hõredaks, siis lõigatakse taimi tagasi, jättes alles 20-30 cm üle mullapinna (va. ronitaimed, mis õitsevad eelmise aasta võrsetel).

Ronitaimed, mille võrsed ei säili ületalve vajavad sügisel tagasilõikamist. Näiteks suureõielistel elulõngadel lõigatakse kõik varred  5-15 cm kõrguselt (1-2 pungapaari pealt) tagasi.

Looduslikud elulõngad ei vaja tagasilõikamist, nad alustavad õitsemist kevadel eelmise aasta kasvudel. Üldiselt ronitaimed talvekatet ei vaja. Erandina vajavad katet: sinivihmad (Wisteria), suureõielised elulõngad (Clematis),harilik luuderohi ( Hedera helix). Heitlehiseid külmaõrnu ronitaimi tuleb katta kuiva mulla või freesturbaga, igihaljaid aga spetsiaalse kanga või kuuseokstega.

Foto: Marina Pushkar

 Luuderohu peamine hukkumise põhjus potitaimena on läbikuivamine, ole kastmisega väga hoolikas. Kui elumajas leidub valgeid ja väga jahedaid ruume, on nende haljastamiseks eriliselt sobilikud just luuderohud. Kui omad jahedat aburuumi, võid vaasitaimena suvises aias kasvatada suurt ja uhket luuderohtu, mida saad talveperioodiks viia nendesse, mainitud ruumidesse.

Foto: Heiko Kruusi/Linnaleht

Metsviinapuu kasvab mühinal ja võib väiksema hoone paari.kolme aastaga lauda enda alla matta. Ent taim ei pruugi kohe peale istutamist vohama hakata, anna talle pisut aega.

Foto: Elmo Riig / Sakala

Elulõng vajab tuulte eest varjatud, ent päikesepaistelist kasvukohta ning elulõngale ei meeldi liigniiskus. Sega muld istutusturbaga ja kaeva talle 40x40 istutusauk. Elulõngaistik tuleb istutada umbes 10cm juurekaelast sügavamale, et 2-3 pungapaari jääks maa alla. Taime tuleb korralikult kasta ja toestada - hangi elulõngale võre, mille najal ta sirguda saab.

(Allikas: aianduskeskus Hansaplant)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles