Plaanid talu osta? Viis olulist asja, mida kindlasti arvestada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi mõte oma talust ja aiamaast tundub ahvatlev, tuleks paar asja enne selgeks teha.
Kuigi mõte oma talust ja aiamaast tundub ahvatlev, tuleks paar asja enne selgeks teha. Foto: SCANPIX

Kuigi maaelu tundub just praegusel ajal äärmiselt romantiline ning Eestimaal leiab mitmeid hästi odavate talude pakkumisi, ei tohiks unustada mõnd väga olulist asja.

1. Kui palju maad kinnistu juurde kuulub ning milleks seda kasutatakse

Kas ja kui, siis palju on põllumaad, mida seal on varasemalt kasvatatud, kui kinnistu juurde kuulub metsamaa, mis seisukorras see on - kõik need asjad peab tulevane talupidaja endale selgeks tegema. Samuti tuleb selgeks teha see, kas kellelgi veel on sinu talu maadele ligipääs: võibolla on naaber varasemal kasutatud sinu põllumaad kui enda oma.

2. Hoonete seisukord

Kui sa pole just ise ehitusinsener, on hoone tervist päris raske hinnata, eriti kui tegemist on mõne taluehituse eripära, näiteks rookatusega rehielamuga. Palu konsulatsiooni spetsialistidelt. Ära unusta ka kõrvalhooneid: lagunenud aida või lauda lammutamine võib päris kena kopika maksma minna.

3. Talukoha ajalugu ja dokumentatsioon

Uuri võimalikult palju ostetava koha kohta: investeering kinnisvarasse tähendab märkimisväärset summat mitte ainult täna, vaid ka tulevikus. Küsi kindlasti omanikult kogu olemasolev, ka varasem dokumentasioon kinnistu kohta, samuti fotosid.

 Hea oleks käia ka kohalikus omavalitsuses ja uurida, milline dokumentatsioon ja info neil ostetava koha kohta olemas on. Samuti on sulle tuleviku seisukohast tähtis, milline elu kodukohas ees ootab: kas ja kuidas plaantakse kaasata uusi investeeringuid, millised on omavalitsuse üldised arenguplaanid jne. Sellest sõltub, kas tulevase talupidaja ümbruskond areneb või hääbub.

4. Naabrid

«Kindel on see, et maal vajate te naabreid. Kõigepealt selleks, et saada kohalikku infot meistrimeeste, teenuspakkujate või näiteks maatoidu tootjate kohta. Pole tõenäoline, et te sellist teavet internetist leiate,» selgitab Maale elama liikumise eestvedaja Ivika Nõgel. «Teiseks vajate varem või hiljem mõttekaaslasi. Sestap uurige juba eelnevalt, kas teie uues kodukandis ikka on teiega sarnaseid inimesi. Kui te olete aktiivne ja ettevõtlik inimene, siis on teil maal suured võimalused midagi reaalselt muuta ja paremaks teha. Ükskõik kõik võimekas te pole, vajate te õnnestumiseks kogukonna toetust ja usaldust. Omaks võetakse teid siis, kui oskate kohalikke kuulata, mõista ja austada,» räägib ta.

5. Kalkulatsioon paberile

Tihti tundub meile niisama ülevaadet tehes, et mis see siis väga ära ei ole - paber aga ei halasta ning kui näed kõiki kulutusi, sealhulgas nii praegusi kui ka tulevasi, must-valgel, võib algne ööbikulaulu ja valgete ööde vaimustus kiirelt üle minna. Ära unusta, et pead kalkulatsioonis arvestama ka kulutusi kütusele jms, kui plaanid talupidamise kõrvalt veel mujal tööl käia. Samuti nõuab kulutusi sisseseade, kui on plaan talupidamine päris korralikult ette võtta, seadmed, loomad-taimed jms. soetada. Uuri ka PRIAst võimalike toetuste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles