Eesti inimesed hindavad aina enam kodumaist mööblit ja disaini

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaise pehme mööbli tootja Softrend valikusse lisandusid kontinentaalvoodid.
Kodumaise pehme mööbli tootja Softrend valikusse lisandusid kontinentaalvoodid. Foto: Softrend

Seni peamiselt diivanite poolest tuntust kogunud mööblitootja Softrend avas tänavu juba kolmanda esindussalongi. Tegevjuhi Joonatan Vinkeli sõnul on märgata, et eestlased eelistavad üha enam kodumaist toodangut.

Foto: Softrend

«Meie mööbel valmistatakse käsitööna Eestis ning selle on disaininud meie oma disainer,» ütles Vinkel. «Klientide positiivne tagasiside andis tugeva tõuke laiendada nii toodete valikut kui ka avada uus salong Kadriorus, et oleksime veelgi paremini leitavad.»

Foto: Oot-Oot

Ka teised Eestimaa disainmööblitootjad, näiteks Oot-Oot, COW, Furgner, Wesse jm koguvad populaarsust nii Eestimaal kui ka piiri taga.

Foto: COW
Foto: Margus Valge

Eesti disainerite nutikaid ja võluvaid töid tellitakse oma kodu kaunistama ka ookeani tagant, kohalikest kundedest kõnelemata, kinnitavad ka siinse disaini vahendajaid: nii mööblit kui sisustuselemente võib leida Tartus tegutsevast Disainimajast, disainipoest Tali ning Eesti Disaini Majast. «Meie disainerid on väga loovad – nad eelistavad nii tootedisainis kui ka tarbekunstis looduslikke materjale ja põhjamaist stiili ning tagavad toote kõrge kvaliteedi,» ütleb Tartu loomemajanduskeskuses tegutseva Disainimaja perenaine Hedviga Vei.

«Kuigi meie disainiajalugu pole Põhjamaadega võrreldes eriti pikk, on ka meil nimesid ja tooteid, mis on pannud aluse kohaliku tootedisaini ajaloole. Erinevalt masstoodangust sünnib disaintoode loomisvajadusest ja -rõõmust, ja seda on iga toote puhul tunda. Nii ümbritsed end kodus toodetega, mis kannavad endas peale hea maitse ka head aurat.»

Disainipood TALI avas mõni aeg tagasi disainipoe lisaks Tallinna vanalinnale ka Kalamajas: Eesti disainerid teevad aga niivõrd palju ägedaid asju, et poepind kipub varsti juba kitsaks jääma. «Sellepärast suurema pinna võtsimegi, et Eestis on lihtsalt nii palju ägedaid disainereid,» räägib poe juht Triinu Tiisel.

Eesti Disaini Maja vedaja Kirke Tatari sõnul tuleb noori ja uusi tegijaid pidevalt peale. «Noortel on väga julged ja suured ambitsioonid ja pealehakkamine, paljud on käinud ennast täiendamas välismaal ja on disainimaailmas toimuvaga hästi kursis. Tegelevad tugevamalt ka brändingu ja turunduse poolega, nagu nimi, toote lugu jne,» räägib ta. «Isegi kui unistustes valmivad neil enamasti suured ja erilised (tööstus)tooted, mis maailma paremaks muudavad, leidub paljudel valikus ka lihtsamaid ja lõbusamaid tooteid. Need on praktilise ja pigem emotsionaalse väärtusega ning paistab, et nende järele on turul nõudlus ja neid on lihtsam müüa nii kohalikule kui ka turistile. Selliste väiksemate toodete pidev müük aitab noortel lihtsamini jalgu alla saada ja ammutada kogemusi tootmise ja koostöö poole pealt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles