Neli nippi, kuidas saada aed sääsevabaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsed on suvel tülikad.
Sääsed on suvel tülikad. Foto: Jüri Rüsülainen/Valgamaalane

Ilusad ilmad ja sumedad suveõhtud on käes, lausa ideaalne ilm õues istumiseks, ja siis nad tulevad, need vastikud pinisevad sääsed! Kuidas neist küll lahti saada?

1. Ei mingeid lahtised veeanumaid, basseinile kate peale

Lahtised veeanumad lausa kutsuvad sääski järeltulijaid saama: loobu oma koduaias igasugustest lahtise vee potsikutest, kui sääsed sind häirivad.

2. Kõrvalda kohad, kuhu vihmavesi koguneda saaks

Porilombid, vanad autokummid või ajast-arust tehnikaimed, mis aianurka visatud, koguvad vihmavett ja on samuti sääsekolooniatele soodne sünnimaa. Sama kehtib näiteks juhul, kui oled oma grilli vms vihma eest kinni katnud: ka katteriie vajub lohku, kogub vett ja tekitab sääskedele soodsa paljunemispinna. Kõik, kuhu vesi võiks koguneda ja seisma jääda, tuleks aias elimineerida.

3. Looduslik putukalõks

Nende valmistamiseks on mitmeid õpetusi, toome siin ühe ära.

Tarvis läheb:

kaheliitrine Coca Cola vms pudel

väike topsitäis vett

1/4 klaasi pruuni suhkrut

gramm pärmi

Lõika koolapudel pooleks. Sega vesi suhkruga, lisa pärm ja lase jahtuda, siis vala segu pudelipõhja. Nüüd topi pudeli teine osa, pudelisuu allpool, teise sisse. Võid need ka kinni teipida ja mähkida nt. musta kilesse, tume värv peaks putukaid samuti ligi tõmbama. Aseta lõks aia kaugemasse nurka, sellisesse paika, kust seda lapsed ja koduloomad kätte ei saa. Segu tuleks vahetada iga kahe nädala tagant.

Ent seesugune universaalne segu võib tappa ka häid põrnikaid jms putukaid aias, käärimisprotsess peletab küll ka sääski eemale.

4. Tehnilised ja keemilised abivahendid

USAs hävitatakse sääsevastseid aia pritsimisega, Eestis on müügil kõiksugu tehnilisi abivahendeid. Neist hinnalisemad on sääsepüüdja MKS, mis meelitab ligi ja hävitab ainult verest toituvaid emaseid sääski ja muid sääsklasi ning suudab katta päris suure territooriumi, ning Mosquito Magnet Independence, mis võitis Soome maineka tehnikaajakirja korraldatud testi, olles kõige tõhusam sääsepüüdja.

Odavamad on näiteks sääsepeletaja ThermaCELL, mis töötab väikesel 12 g gaasiballoonil ja peletuspadjal peletab sääsed ja põdrakärbsed u 20 m2 alalt. Gaasiballoonist jätkub umbes 8–12 tunniks, peletuspatja tuleks vahetada iga nelja tunni järel. Kaubandusvõrgus leidub ka erinevas hinnaklassis elektrilisi sääsepüüniseid, samuti sääsepeletajaid, mis tuleks süüdata ning suits peaks pinisejad eemal hoidma.

Bioloog Urmas Tartese sõnul tõi tänavune varakult saabunud kevadsuvi sääsed küll välja, kuid kohutavat tõusu pole märgata. «Ütleksin, et veidi üle keskmise,« hindas ta. Tartese sõnul saab sääskede eluolust aimu näiteks sääsenäitusel, mis jaanipäevaks Sagadi metsamuuseumis üles peaks saama.

«Inimesed ise aitavad oma tegevusega palju ikkagi kaasa, et sääskedel oleks mõnus elu ja nad paljuneksid,» rääkis Tartes. «Näiteks prügi kogunemine metsa alla, veelombikesed, kus vesi mitmeid nädalaid seisab, need on sääskede elukondlikuks tegevuseks superkohad,» selgitas bioloog.

Head lugejad, milline on teie arvates kõige efektiivsem sääsepeletaja? Jagage meiega oma kogemusi kommetaariumis või meie lehel Facebookis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles