Fotod: Noblessneri sadamalinnakusse kerkib supervaatega elamu (2)

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Noblessneri sadamalinnakus on alanud esimese Kodusadama kortermaja ning kogu elamukompleksi ühendava maa-aluse parkla ehitus. Kodusadama projekt hõlmab kokku nelja kortermaja, kuhu on kavandatud 208 korterit ning ligi 3700 m² büroo- ja kaubanduspinda.

Merko ja BLRT poolt arendatav kuuekorruseline kortermaja kerkib vaid seitsme meetri kaugusele merepiirist ning valmib 2017. aasta lõpuks.

Foto: Kodusadam OÜ

Esimese etapi raames valmib vahetult mere kaldale Noblessneri jahtsadama kõrvale kuuekorruseline 66 korteriga kortermaja ja 225 parkimiskohaga maa-alune parkla. Staapli 4 kortermaja esimesele korrusele kavandatud eksklusiivsed äripinnad on tulenevalt mereäärsest asukohast ja vaadetest sobilikud söögikohtadele ja merelist elustiili väärtustavatele ettevõtetele. Teise etapi raames valmib kolm kortermaja aadressidel Staapli tn 3, 8 ja 12.

Foto: Kodusadam OÜ

 «Noblessneri sadama naabruses, kuhu suurte laevade müra ei jõua, on ideaalsed tingimused mõnusa elukeskkonna tekkeks. Meil on haruldane võimalus luua vanalinna ja mere vahele uus, elav linnaruum. Kodusadam – rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võidutöö märksõnaks valitud nimi saab siin nii otsese kui ka kaudse tähenduse. Linn avaneb merele,» ütles Arhitektuuribüroo Pluss arhitekt Indrek Allmann.

Foto: Kodusadam OÜ

Merko elamuehitusdivisjoni direktor Tiit Kuusiku sõnul on Noblessner unikaalne korteriarendusprojekt, kus kaasaegsed kvaliteetsed korterid kerkivad ajaloolise pärandiga keskkonda. «Terviklik elamukvartal lähtub inimkesksusest – autod viiakse maa-alusele tasandile, majade sisehoovides on privaatsed mängu- ja puhkealad, maju ümbritsevad jalakäijatele mõeldud tänavad, linnaväljak ja promenaad.

Foto: Kodusadam OÜ

Kaunite vaadetega mereäärsed korterid on avaralt valgusküllased, energiasäästlikud, hea sisekliima ja mugava põrandakütte lahendusega. Kõikidel korteritel on klaasitud rõdud, valitud korteritel ka saun ja kaminavalmidus,» selgitas Kuusik. Korteriostja saab valida kuue siseviimistluspaketi vahel, mis on välja töötatud koostöös sisearhitektide Eeva Masso ja Katrin Tammsaarega. Korterite ruutmeetri hind jääb vahemikku 2390–4350 eurot.

Foto: Kodusadam OÜ

Kogu Noblessneri sadamalinnaku ala arendava BLRT eesmärk on luua terviklik ja noobel elu-, äri- ja vabaajakeskkond. BLRT Grupi kinnisvara arendusdirektor Ivar Piirsalu sõnul peetakse piirkonna arendamisel silmas, et sadamalinnak väärtustaks unikaalset ajaloolist pärandit ning maalilist mereäärset asukohta. «Esimese kortermaja valmimise ajaks lõpetame laevaehitustööd siin paiknevas tehases ja lammutame tootmishoone, et anda ruumi igakülgselt meeldiva elukeskkonna tekkimiseks,» sõnas Piirsalu. Ühtlasi ehitab BLRT välja promenaadi koos uue linnaväljakuga, rekonstrueerib jahtklubi hoone ja korrastatakse Noblessneri valukoda koos ümbritsevaga.

Noblessneri sadamalinnaku vahetus läheduses asub Lennusadam, Kalamaja park ning 2017. aasta lõpuks valmiv Euroopa IT-agentuuri peakontor. Täna pääseb Noblessnerisse Tööstuse tänava kaudu, majade valmimise ajaks rajatakse täiendav ligipääs otse Kalaranna tänavalt, sealhulgas kergliiklusteed, mis tagavad ühendused kergliiklustunneli, linnaväljaku, rannapromenaadi ja Kalaranna teega. Parkimise korraldamiseks rajatakse parklad ning hiljem parkimismajad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles