Vaata, ega sinu kodus ei leidu neid seitset suurt viga mööbli paigutamisel

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magamistoas on voodi kõige olulisem mööblitükk.
Magamistoas on voodi kõige olulisem mööblitükk. Foto: SCANPIX

Vaata, kas ka sinu kodus leidub äkki mõni nendest levinud vigadest, mida inimesed mööbli paigutamisel ja ruumi kujundamisel kipuvad tegema – Better Homes and Gardens õpetab, kuidas neid vältida.

1. Mööbel seina äärde

Enamus inimesi eelistab suured mööblitükid, näiteks sohva vastu seina lükata. Kas sel moel on aga kõige mugavam elutoas olla või juhtub nii, et sohvale pugenud inimene peab röökima, et tugitoolis istuja teda kuuleks? Lähtu ennekõike kasutusmugavusest!

2. Tubane «liiklus» on vaevaline

Tuppa mööbli paigutamine peab olema hästi läbi mõeldud, mistap saab kodu planeerijast justkui liikluskorraldaja, kes peaks hoolitsema selle eest, et liikumine sujuks. Kust ja kuhu liigutakse, millised on erinevad tsoonid näiteks elutoas – kõik see peaks olema läbi mõeldud enne, kui mööbli tuppa tood.

3. Ruumi suurust ja akende-uste paigutust pole arvestatud

Kui planeerimine tegemata, võib juhtuda, et hiigelsohva, mille ostsid, võtab enda alla praktiliselt kogu ruumi ja jääb otsapidi ka aknale ette. Ka väiksemad mööblitükid võivad olla superägedad.

4. Unustad mugavuse

Hea küll, su sohva ja tugitoolid on super, aga kuhu toetad näiteks sohval istudes kohvitassi või raamatu? Kas jalgadel on mugav, kui tugitoolis istud? Ka pisiasjad, nagu lisalauakesed, väiksed järid jms on mugavuse seisukohalt olulised ja neilegi tuleb koht planeerida.

5. Tähtsuse järjekord

Mõtle läbi, milline mööblitükk ruumis on kõige olulisem – näiteks magamistoa staariks on voodi, sealt edasi tuleb kõik muu.

6. Esmamulje

Kui ruumi sisened, mis kõige enne silma hakkab? Kui see tundub sulle kole, siis ilmselt see nii ongi ja pead oma ruumi ümber korraldama.

7. Läbimõtlemata valgustus

Võid vajada ruumis erineva tugevusega valgust, hoolitse selle paigutuse eest juba ehitus- või renoveerimistöid alustades. Väiksemad laua- ja põrandalambid, dimmerid, aga ka küünlad aitavad ruumi valgustusega kujundada. Oluline on, et ruumidesse pääseks piisavalt ka loomulikku valgust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles