Pisikesed võlad ja makseviivitused jätsid pere kodust ilma (2)

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui minevikus on esinenud pisikesi maksehäireid, võib unistuste kodu kättesaamatuks jääda.
Kui minevikus on esinenud pisikesi maksehäireid, võib unistuste kodu kättesaamatuks jääda. Foto: www.flickr.com

Üks pere räägib, kuidas väikesed hooletused koduses raamatupidamises neile elukoha maksma läksid.

Suurbritannia abielupaar James ja Nichola Bell otsisid ideaalset kodu pool aastat. Lõpuks kroonis nende otsinguid edu, kuid pangaga asju ajama asudes tuli välja, et perekonnale ei anta laenu, vahendab Daily Mail. 

Selgus, et laenu saamisel osutusid takistuseks kaks maksmata ununenud mobiiliarvet, kumbki ligikaudu 14 eurot, mistõttu mobiilside operaator oli perekonna musta nimekirja pannud. James Bell väidab, et talle pole kunagi tulnud infot, et ta kellelegi midagi võlgu on. Operaator keeldub neid nimekirjast eemaldamast. Seega ei anna pank neile laenu, laenuta aga jääb leitud nelja magamistoaga unistuste kodu neile kättesaamatuks.

Pereisa, kelle nimel mobiilside leping oli, on väga nördinud: kui keegi oleks talle teada andnud, et ta midagi võlgneb, tasunuks ta summa hea meelega, sest 14 eurot ei käi talle kindlasti üle jõu. Operaator ei nõustu tema peret mustast nimekirjast maha võtma, pank omakorda ei ole nõus sedasi laenu andma. Hoolimata sellest, et tegu on väikese summaga.

Kas sarnastel põhjustel jääb kodulaen saamata ka Eestis?

SEB kommunikatsiooni projektijuht Maarja Gavronski ütleb, et päriselt mitte. «SEB juhindub laenu andmisel vastutustundliku laenamise põhimõtetest ja õigusaktidest tulenevatest nõuetest, analüüsides hoolikalt laenutaotleja ja tema pere sissetulekuid ja kohustusi ning pöörates tähelepanu laenutaotleja senisele maksekäitumisele ja tarbimisharjumustele. Maksekäitumises räägivad laenutaotleja kahjuks sagedased võlad seni võetud kohustuste teenindamisel ja teiste laenude tagasimaksmisega viivitamine. Samas ei pruugi pank ühekordsel makse tasumisega viivitamisel langetada negatiivset kodulaenu otsust. Enne otsuse tegemist kaalume hoolikalt iga taotluse (sh maksega viivitamise) asjaolusid ja langetame otsuse kõiki võimalusi arvestades,» räägib ta. 

LHV panga kommunikatsioonijuht Priit Rum ütleb aga, et pangast laenu küsimisel võiks klient tõepoolest arvestada, et kui tal on esinenud maksehäireregistris registreeritud maksehäireid või maksuvõlgu, siis saab pank sellest teada ja arvestab seda infot laenuotsuse tegemisel. 

Kas sul on kogemusi sarnasel põhjusel laenust ilma jäämisega? Kirjuta sellest meile aadressil kodu@postimees.ee või kommentaaridesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles