Lemmikloomad jätavad kinnisvaratehingutele oma pitseri

, Arco Vara Tartu piirkonna maakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Inimesed on sageli ebameeldivalt üllatunud, kui kinnisvara üürimine või ost-müük toob lemmikloomade tõttu kaasa lisasekeldusi ning -kohustusi, kirjutab Arco Vara Tartu piirkonna maakler Janika Toots.

Üüripinna leidmine võib osutuda kaunis keeruliseks, kui omada kassi, koera või muid loomi. Uuemate ja värskelt renoveeritud korterite puhul on üürileandjal oma vara hoidmine tähtis ning lemmikloomad ei ole tavaliselt lubatud.

Tihti sõltub korteri üürimine loomaomanikule üürileandja kogemusest eelnevate üürnikega. Kui see on olnud positiivne, siis võetakse ka edaspidi loomadega üürnikke. Harvad ei ole juhud, kui soovitakse lemmiku kohta pilte ning üksikasjalikumat infot, et lõplik otsus teha.

Üldjuhul osutub kõige keerulisemaks üüripinna leidmine koera- ja kassiomanikele, puuriloomadega on lihtsam.

Koerte puhul loetakse problemaatiliseks lisaks mööbli ja parketti rikkumisele ka haukumist, mis segab naabreid, kes võivad omakorda üürileandjale või ühistule sellekohase pretensiooni esitada.

Lemmikloomade olemasolu üürilepingusse

Mõned korteriomanikud soovivad loomaomanikelt tagatisraha topelt – kui loom on midagi rikkunud, siis on omanikul võimalik uued asjad soetada. Kindlasti fikseeritakse korteri vastuvõtu-üleandmise aktis täpne elamispinna kirjeldus koos fotodega, et võimalikke kahjusid oleks kergem fikseerida ja hüvitist nõuda.

Praktikas pannakse üürnikule kohustuseks ka pehme mööbli keemiline puhastus peale väljakolimist.

Üürihinda lemmiklooma olemasolu tavaliselt ei mõjuta.

On esinenud juhtumeid, kus üürnikud ei teavita üürileandjat loomadest ning üürileping on seetõttu lõpetatud. Tavaliselt panevad üürilevõtjad lemmikloomi kujutavaid fotosid erinevatesse sotsiaalmeediakanalitesse ning sealt korteriomanikud sellekohast infot leiavadki.

Mõnikord üritatakse ka loomi peita. Näiteks võib tuua juhtumi kassiga, kes suleti selleks ajaks riidekappi, kui korteri omanik käis rõduust parandamas. Kassi näugumist püüti summutada valju muusikaga, kuid looma hädakisa jõudis siiski omaniku kõrvu ja kiisu perenaisele jäid sellest juhtumist mälestuseks ebameeldivat lõhnavad riided.

Loomad mõjutavad ka eluaseme ostmist

Lemmiklooma omanik valib kodu ostmisel kindlasti variandi, kus oleks ka lemmikul mõnusam elada. Koertega elanikud soovivad kodu, kus läheduses oleks park, et saaks jalutamas käia. Kassiomanikud aga otsivad rõduga korterit, kus nende lemmik saaks aega veeta. Uuritakse ka naabrite suhtumist loomadesse ning teiste loomade olemasolu kohta. 

Koduloomade olemasolu võib olla mõjutavaks faktoriks korteri müügiedu juures. Kasside ja koertega kaasnevad spetsiifilised lõhnad ja kõigile ei pruugi see sugugi meeldida. Lendlevad kassikarvad sunnivad allergiku lävelt ümber pöörama. Ka koeraga naaber ei pruugi olla eelistatuim valik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles