Uusarenduste rohkus paiskab vanad elamispinnad müüki

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusarendus.
Uusarendus. Foto: Postimees

Eesti suurima kinnisvaraportaali KV.EE pakkumisindeksi väärtus on 101,4 punkti, mis tähendab, et pakkumisel olevate elamispindade arv on 18 827. Pakkumiste rohkus peaks aga hinnad kontrolli all hoidma.

«Nii kõrgel tasemel stabiliseerunud elamispindade müügipakkumiste taga on paljus aktiivne uusarendus eelkõige Tallinnas-Tartus. Enamasti toob uue korteri ostja pakkumisse oma vana elamispinna, mis hoiab pakkumiste arvu kõrgel,» märkis KV.EE juht Tarvo Teslon.

KV.EE pakkumiste indeks, mis näitab elamispindade müügipakkumiste arvu, on viimase poole aasta jooksul stabiliseerunud tasemel pisut üle 100 punkti. Pakkumiste arvu nii kõrgel tasemel püsimine on pannud hinnatõusule pidurid peale ning hoiab nii pakkumis- kui reaalsed tehinguhinnad kontrolli all.

«Arenduse aktiivsuse kokkukuivamist oodata ei ole ja endiselt näeme üksteise järel turule tulevaid värskeid korteriprojekte. Nii ei ole sugugi põhjust oodata, et elamispindade pakkumine peaks vähenema hakkama. Kõrge pakkumiste arv hoiab kinnisvarahindadel survet ega lase neil lähitulevikuski tõusma hakata,,» selgitas Teslon.

Siiski ei ole pakkumiste arv Tesloni hinnangul nii suur, et peaks prognoosima hindade langust. Tema sõnul leiab enamus uutest arendusprojektidest ostja üsna mõistliku ajaga, kuna paigal seisvate kinnisvarahindade kõrval on palgad jätkuvalt kiires tempos kasvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles