Varas muugib kolme sekundiga korteriukse lahti (2)

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varas.
Varas. Foto: SCANPIX

Alanud aktiivne puhkuste periood tõmbab kodude ligi kurikaelu: Saksamaal Hamburgis tehtud katses selgus, et vargal kuluks hariliku kortermaja välisukse muukimiseks seitse sekundit, kuid korteriuks avaneb kõigest kolme sekundiga, vahendab Spiegel TV.

Sissemurdmiste arv Saksamaal on viimasel ajal murettekitavalt kasvanud - taolisi kuritegusid sooritati mullu üle 167 000, iga kolme minuti jooksul murtakse kellegi koju sisse. Hamburgis moodustati koguni spetsiaalne politseiüksus SOKO Castle, mis keskendub vaid sissemurdmiste lahendamisele.

«Põhjus spetsiaalüksuse loomiseks oli ka taoliste kuritegude madal lahendusprotsent - kõigest 8,7% sissemurdmistest said lahendatud,» mainis saates Hamburgi poitseijuht Ralf-Martin Meyer.

Hamburgi politseinikud näitasid saates, kui kiirelt kurjategijad tegelikult kodudesse sisse murravad - korrusmaja korteriuks avati kolme, maja välisuks seitsme sekundiga.  Õhutusasendisse jäetud akna avamiseks kulus kokku 13 sekundit ja viie minutiga teeks varas korteris puhta töö.

 Bremerhaveni politseinikud tegid ka katse, kuidas elanikud tegelikult kurikaelte tegutsemisele reageerivad - elanikud ei reageerinud aknaklaasi klirinale, ega ka sellele, et rahvarohkes kohas asuvas kortermajas testpersoon korrusmaja rõdule ronis.

Eesti piirkonnapolitseiniku Raido Pruuli soovitused koduse turvalisuse tagamiseks:

1. Lukustage alati enda järel trepikoda ja kelder

Varguste puhul kehtib põhimõte: „Mis ripakil, see viiakse ära“. Lukustage trepikodade uksed, seal seisvad lapsevankrid ja jalgrattad, sest vargad otsivad enamasti lihtsaid võimalusi ja panustavad palju heale õnnele. Kevade saabudes sagenevad just rattavargused, eriti kuineed on lukustamata.

2. Hoidke asju keldis, mitte trepikojas

Trepikoja asemel on asju turvalisem hoida lukustatud ja korralike ustega keldris, mis on varustatud ka lisa- või koodlukuga. Seda just tihti vahetuvate elanikega majades, kus keldrisse pääsemise võimalus laieneb ka neile, kes sinna enam pääsema ei peaks.

3. Ärge avage ust tundmatule külalisele

Fonolukuga majades leppige omavahel kokku, et võõrad ilma põhjuseta majja sisse ei saaks. Võõrastele, kelle edasises tegevuses te täielikult kindel pole, ei tasu ust avada, sest töömehed või majaelanike tuttavad võtavad üldjuhul ühendust ühistu esimehe või konkreetse korteriga, kuhu nad on kutsutud.

4. Kodust lahkudes hoidke uksed-aknad kinni

Kodust lahkudes sulgege korralikult kõik aknad ja uksed, eriti esimestel korrustel. Kasutage kõiki lukke, riive või haake ning tõmmake ette kardinad. Lisakindluse annavad aegreleega valgusallikad, mis jätavad mulje, et keegi on endiselt kodus. Tööl käivatel vanematel soovitame selgitada ka oma lastele, et õue mängima minnes tuleb neil lukustada nii korteri- kui ka majauks.

5. Andke naabrile teada, kui lähete reisile

Pikemaks perioodiks kodust lahkudes andke sellest teada usaldusväärsele naabrile, kes teie korteril, ukseesisel ja rõdul silma peal hoiab. Ühtlasi paluge aeg-ajalt tühjendada oma postkast, mis võib vargale olla märgiks, et pererahvast pole kodus.

Alahinnata ei tohiks pensionipõlve nautivate eakate naabrite tähelepanelikkust, kes on päevasel ajal enamasti kodus ning näevad maja ümber toimuvaid tegemisi-liikumisi. Looge nende inimestega head suhted ja julgustage neid oma tähelepanekuid jagama.

6. Pange tähele, mis toimub teie naabruses

Pöörake tähelepanu hoovides ja trepikojas liikuvatele võõrastele. Vargad otsivad tihti võimalikku vargusobjekti autoga aeglaselt majade vahel ringi sõites ja kohalikke elanikke kõnetades. Tundke huvi, mida võõrad otsivad ja kelle juurde lähevad. Märgates võõrast kahtlast autot kirjutage üles autonumber, mark, värvus ja eritundemärgid ning andke sellest viivitamatult teada ka politseile.

Võõraste isikute puhul jätke meelde nende tundemärgid ja andke ka neile märku, et neid on märgatud – see enamasti peatab kurjade kavatsustega inimeste tegevuse.  Mõelge alati ka enda turvalisusele, sest teolt tabatud kurjategijad võivad olla ohtlikud ja teavitage koheselt politseid.

(Allikas: ajakiri ELAMU)

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles