Banaani on täiesti võimalik ka koduses kasvuhoones kasvatada

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kas tead kedagi, kes teaks kedagi, kes on oma kodus edukalt banaane kasvatanud? Tegelikult pole selles kunstis aga midagi keerulist.

Selleks, et banaani kasvatada, läheb mõistagi vaja taime. Banaanitaime omanikuks võib saada peamiselt kahel moel. Kui hästi läheb, siis saad aianduskauplusest hankida Hollandis ettekasvatatud banaani. Valik on põnev ja taimed on juba küllalt suured ja tugevad. Neid banaanitaimi on üsna lihtne suureks kasvatada.

Teine ja põnevam võimalus on hankida värskeid banaani seemneid ja panna seemned ise idanema. See on kindlasti töömahukam ja suurema riskiga ebaõnnestumise suhtes, aga võrreldamatult põnevam viis.

Nüüd on vaja teha valik, kas tahad banaani kasvatada toas potis või on sul võimalus teda kasvatada kasvuhoones või talveaias. Peab arvestama, et kui banaanitaimel on kasvuruum piiratud elutoaga, siis on praktilisem valida banaani kääbussortide hulgast.

Kui sul on kasvuhoone ja Sa saad banaanitaime suveks kasvuhoonesse tõsta, on valikuvõimalused liikide ja sortide osas suuremad. Ja kolmandaks kui sul on võimalus kasvuhoonet ületalve kütta või on sul lausa aastaringne talveaed, siis on valikud päris suured. Banaanitaime kasvutingimused ja päikesevalguse hulk määravad ära, kui suureks ta suudab kasvada ja kas on lootust ka viljade küpsemist ära oodata.

Vajab talvel sooja

Kuna banaani õitsemisest viljade küpsemiseni kulub looduses umbes 9 kuud ja kasvuhoone tingimustes mõned kuud rohkem, siis on vaja banaanitaime meie talvel soojas hoida. Talvine temperatuur peab eri liikidel olema erinev, aga üldiselt soovivad nad kõik vähemalt 18 kraadist soojust. Seepärast on kõige mugavam kasvatada tuppa sobivaid kääbuskasvulisi banaanisorte – toatingimustes on taim alati soojas, samuti on seal lihtne korraldada neile vajalikku lisavalgust.

Istutada tuleb banaanitaim piisavalt suurde potti ja arvestada sellega, et taim vajab kavamiseks üsna palju rammu, seda eriti siis, kui on soov tal ka vilju näha. Banaanitaimi võib aga kindlasti kasvatada ka lihtsalt ilu pärast, sest lillepeenras mõjuvad need suvel väga efektsena. 

Loe rohkem banaanitaime kasvatamisest Rodoaia blogist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles