Lugejate vannitoad: aita valida parim

Kristel Trell
, Postimees Kodu vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe koduportaali ja Hansgrohe konkursile «Minu vannituba on parim» saatsid head lugejad pilte väga erinevatest vannitubadest, rustikaal-romantilisest monokroomse must-valgeni.

Skandinaavia stiili võidukäigust Eestimaa kodudest annab tunnistust ka võistlevate vannitubade galerii: palju kohtab puitu, loodustoone, musta-halli-valget ning pigem ollakse põhjamaiselt karged kui külluslike detailide rohked. Kuid mis kõige tähtsam - paljud võistlejad näitavad oma kätega meisterdatut!

Aini ja Regina praktiline vannituba

Foto: Lugeja foto

«Meie vannituba sai alguse vana vannitoa renoveerimisest. Algne vannituba oli aastast 1984 ning vannituba ja wc olid eraldi ruumid.Alustasime vaheseina lammutamisest ja suure malmvanni välja lõhkumisest. Need tööd tehtud, oli ruumi küllaga ja võis fantaasial lennata lasta,» kirjeldavad nad.

«Erinevaid stiile, mis meeldisid oli palju. Sirvisime sisustusajakirju, käisime poodides ja külastasime tuttavate kodusid ning kogusime ideid. Lõpuks leidsime oma moto - praktiline, hubane ja eriline,» kirjutavad nad.

Esimeste asjadena soetati valamukapp ja peegelkapp. «Leidsime need poest täiesti ootamatult ning teadsime kohe, et need mööblitükid hakkavad meie vannituba kaunistama. Kõik ülejäänu kujunes just selle mööbli väimust silmas pidades,» kirjutab paar.

«Eriliseks teeb meie vannitoa servamata laudadest lagi, huvitavad põrandaplaadid, mis tegelikult on mõeldud hoopis õue ning struktuurvärvi sisse asetatud teokarbid. Samuti on lillelisi seinaplaate meie vannitoas veidi rohkem, kui keskmise eestlase vannitoas. Vannitoa

muudab eriti romantiliseks ja hubaseks peegelkapi valgustus. Ruum on meile väga südamelähedane, kuna kõik on tehtud oma kätega,» kirjutavad Ain ja Regina.

Külalistemaja Tõllaratas - vaata vannis telekat

Foto: Lugeja foto

Vanast laudast ümbersündinud külalistemaja Tõllaratas vääriks lausa omaette lugu. Nüüd on vanasse majja aga jõudnud tõeline spaa, kus koguni vannis telekat vaadata saab.  «Vannituppa sai paigutatud spa-mullivann,kuhu mahub korraga kuni 6 inimest - vannis on valgustid ja korralik massaažisüsteem. Seinale sai paigutatud niiskusekindel teler, et oleks mõnus vannist telekat vaadata ja et vannist korralikku heli kuuleks,sai lisatud niiskusekindel helisvõimendi ja dvd mängija,mis on mõeldud paatide helisüsteemiks,» kirjeldab külalistemaja esindaja Toomas. «Lakke on paigaldatud LEED valgustid,et oleks õhtutundidel hubasem miljöö . Osa seinast katab vana maakivist sein.Vannitoast on võimalik minna sauna või välisterritooriumil olevasse kümblustünni.»

Kaja romantiline vannituba Kalamajas

Foto: Lugeja foto

«See vannituba asub Kalamajas. 1930ndatel ehitatud puumaja renoveeriti 2002. aastal, kuid laminaat ning kips viisid majast ka selle omapära. Kolm aastat tagasi seda korterit ostes ja renoveerima asudes võtsime eesmärgiks viia korteri sisu ja väliskuju kooskõlla,» kirjutab Kaja.

«Nii saigi selline helge ja avar vannituba, kus abikaasa meisterdas mööbli ja kardinapitsid heelgeldas vanaema,» kirjutab ta. «Varem oli vannituba maast laeni plaaditud, nüüd asendus see krohvi ja puiduga ning keraamilisi plaate kasutasime vaid vanni seinas ja põrandal. Otsisime pikalt ka vannikardina hoidjat, kuid sobiv jäigi leidmata, seega tuli ka see ise teha. See vannituba on meie enda tehtud ja kujundatud ning kõige parem.»

Miramii industriaalse hõnguga vannituba

Foto: AFP / Scanpix

«Meie vannituba on täpselt meie nägu - ja peabki olema,» kirjutab Miramii. «Peale uue kodu ostmist pidime veel pea kolm kuud elama teises, ajutises kodus. Küll siis need unistused ja mõtted olid kerged tulema! Õhtud veetsime sisustuspoodides ja ööd sisekujundusblogides ja nina ajakirjas,» meenutab ta. «Kodu kätte saades juba näpud sügelesid, et vanu, kollaseid plaate seinast lahti saada ja ühes ehitusmehe abiga hakkaski peagi meie algne nägemus teoks saama,» kirjutab ta.

«Armastame väga industriaalset stiili. Kuna see meie koju aga täiel määral ei sobi, oleme püüdnud pisut kilde siia-sinna loopida. Nii ehitasime me dušinurka industriaalse tehaseust meenutava vaheklaasi. See ühes peeglilampidega annabki mulje, et hetkeks viibime mitte Viimsis väikeses ridaelamuboksis, vaid Brooklynis, ehedas tehasehoones,» leiab ta.

Foto: Lugeja foto

Pilkupüüdva Hyperborea betoonist ostsid koduomanikud aga juba siis, kui kodu veel käeski polnud- teadmata ka see sinna üldse mahub. «Kui armud esimesest silmapilgust, siis ei tohi oma armastust maha jätta. Nii paitab ta meie külaliste silmi, kes vannituba kasutavad ja pole saladus, et ma ise aeg-ajalt õrnalt sõrmega mööda siidsiledat betooni tõmbad. Lihtsalt, et veenuda- see on endiselt siin ja päris,» jutustab ta. 

«Vannitoas kasutasime kahte sorti plaate- kärjeplaate duśinurgas ja 15x15 ruudukesi põrandal. Ülejäänud seinad on värvitud. Kärgplaat annab mõnusa üldmulje ja hall põrandaplaat rahustab selle kergelt maha,» iseloomustab ta oma vannituba.

Aini vannituba: nutikas taaskasutus

Foto: Lugeja foto

Ain saatis meile oma vannitoa pildid Kambjas asuvast paneelelamust. «Tegin seda aasta otsa pensioni eest. Mosaiigi kombineerisin kollase, halli ja musta klinkeri jääkidest mis aluspaberilt lahti võtsin ja ümber sättisin. Segisti on ostetud Orase kasutatud segisti, kraanikauss sammuti Gustavsbergi kasutatud,valamu alus on meisterdatud tamme liistparketti jääkidest,» vahendab Ain nutikat taaskasutust.

«Ülejäänud seinaplaadid sain ka poolmuidu. Uuena poest said ostetud segud ja ripplagi ning Jyski peegel.Veidi on lõpetamata veel, aga kuna mu elu esimene plaatimine siis hammas verel ja teen ka uues väiksemas korteris midagi huvitavat: olen juba varunud klinkermosaiigi jääke ja teen lihtsalt jooksvalt, töö käigus midagi, mis kokku sobib,» on mees otsustanud.

Pireti ja Jaagu stiilsed 60ndad

Foto: Lugeja foto

«Soovisime, et meie uues ja ühtlasi ka meie esimeses kodus oleks avar ja stiilne vannituba, mis kujutakski endast pigem tuba kui pesuruumi,» kirjutavad Piret ja Jaak. «Värvidena oleme kasutanud klassikalist ja kontrastset must-valget, millele annavad soojust ka tammepuidust detailid (valamukapp, vannitoauks, vannilaud). Kuna me ei leidnud meeldivat valamukappi, disainisin selle ise ning tellisin mööblitootjalt Knolle,» kirjutavad nad.

«Valamukapi nii-öelda kitsejalad on inspireeritud 50ndate-60ndate mööblist. Samast ajast on päris ka meie kortermaja Asula tänaval. Vannitoa teevad eriliseks ka graafilised pildid seintel ning mustaks võõbatud oksad vaasides.»

Natalja teistmoodi vannituba - vitriinkapp, Türgi vaip ja küünlajalg

Foto: Lugeja foto

«Äsja valminud vannituba sai oma alguse Norr11 küünlajalast, mis ei leidnud oma kohta mujal kodus, kuid meeldis nii väga, et arvasin, miks mitte vannituppa paigutada. Siis juhuslikult nägin viitriinkappi ja arvasin, et just need kaks peavad olema minu vannitoas! Kuna käin tihti reisimas, toon sealt mõned pisiajakesed, mis aeg-ajalt kodus oma koha leiavad. Ka selle vannituppa sobiva vaibakese tõin mõned aastad tagasi reisilt kaasa,» jutustab Natalja.

Triinu julgelt boheemlaslik vannituba

Foto: Lugeja foto

«See 1960ndatel ehitatud vanavanemate maja teise korruse renoveerimisprotsess sai alguse 2015 aasta aprillikuus, mil sai soetatud isiklik kinnivara ehk kodu, kus olen veetnud parimad lapsepõlveaastad,» jutustab Triin. «Armastan sisekujundust ja disaini. Mind inspireerib loodus, oma koduõue rohelisus ning hubasus, toredad inimesed mu ümber ning elu ise oma kirevates värvides.

Mulle on alati meeldinud miksida värve, tundeid, tekstuure ning anda neile omanäoline koloriitne nišš,» tutvustab ta oma ideid.  «Olen iseloomult loominguline: mängin akordionit, maalin, joonistan, renoveerin. armastan taaskasutust ja armastan loodust päästa ja säästa.»

«Maja teisele korrusele ehitatud loft on minunäoline — julge, moderne, soe, skandinaavialikult boheemlaslik,» kirjeldab Triin. « Minu vannituba on osa teisest ja kolmandast korrusest. Minu jaoks on vannituba on võrdväärne ükskõik millise eluruumiga sinu kodus, tegemist on ju ikkagi kohaga, kus saavad kokku keha ja vaim ning kus sa saad nautida vabadust ja ruumi oma ümber. Ta on piiritu ruum, mis inspireerib sind iga päev ning annab vabad käed loomingulisusele.»

«Puhtad toonid ühinevad puiduga, boheemaslik keraamiline plaat toetab seinapealseid valamukappe, samas romantiliste jalgadega vann annab modernsemale valamule ümara efekti. Retrodušš sünkroonib minimalistliku segistiga, et muuta kogu ruumis pesitsev ühtseks tervikuks. Tere tulemast minu vannituppa,» avab Triin lahkelt lugejale ukse.

Head lugejad, valige galeriist oma lemmik! Teil on aega hääletada oma lemmiku poolt kuni 9. juulini 2016 ning lugejate lemmik saab lõpparvestuses ühe lisahääle. Konkursi «Minu vannituba on parim» võitjad teeme teatavaks Postimehe koduportaalis 10.juulil 2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles