Kaheksa taime, mis aitavad aias sääski peletada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavendel.
Lavendel. Foto: Vida Press

Kui su koduaias tüütuid sääski vähemaks jääb, võib olla, et oled taibanud istutada õigeid taimi. Ecosnippets toob ära üheksa taime, mis aias sääski peletavad.

1. Harilik naistenõges

Meeldiva lõhnaga ja valgete õitega naisenõges on leebe rahusti, mille lehti ja noori võrseid saab kasutada sarnaselt sidrunmelissiga.

2. Sidrun-liivatee

Lehed on üsna suured, rohelised ja tugeva sidrunilõhnaga.

3. Lavendel

Maailmas ilmselt tuntuim on helelillade õitega prantsuse lavendel, populaarne ürdiaiataim Kesk- ja Lõuna-Euroopa riikides. See väga dekoratiivne püsik on külmaõrn, vajab kuivemat lubjarikast mulda ja päikeselist tuulevaikset kasvukohta. Lavendlile meeldib vett hästi läbilaskev pinnas.

Lillakassiniste õitega püsik tähklavendel on Eesti aedades sage külaline, vajab päikesepaistelist sooja kasvukohta ja kuiva lubjarikast mulda, talvel tahab taim katmist. Lavendlid taluvad väga hästi ka pügamist.

Lavendlid on ilusad, rikkalikult õitsevad poolpõõsad, mis sobivad kiviktaimlasse, kuivmüüridele, nõmmeaedadesse, kääbushekkideks ja ääristaimedeks. Nad on ka kaunid ja kasulikud kaaslased näiteks roosipeenras - lavendlilõhn meelitab ligi liblikaid, kuid peletab lehetäisid ja nälkjaid, samuti on lavendlilõhn vastumeelt sääskedele.

4. Basiilik

Basiilik on populaarne, õrn maitsetaim. Basiiliku aromaatseid lehti kasutatakse nii värskelt kui kuivatatult.

5. Sidrunmeliss

Melissi lehed ja õied sisaldavad äärmiselt kasulikku eeterlikku õli, teda peetakse edu ja õnne taimeks ja looduslikuks antidepressandiks.

6. Saialill

Kui oled aeda istutanud palju saialilli, võid kindel olla, et sääskedele see ei meeldi.

7. Rosmariin

Rosmariini võib istutada välja tuulevaiksesse kohta, see on populaarne eeterlike õlide rikas taim.

8. Küüslauk

Küüslauk on lisaks ilusale välimusele ka hea köögivili, maitse- ja ravimtaim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles