5 nõuannet aiamööbli värskendamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alpina

Terrass, rõdu või kena mööbel aias tähendab seda, et elutuba on paljude jaoks suvel hoopis õues.

Selleks, et aiamööbel ja terrass looduse tujutsemisele ja usinale kasutamisele vastu peaks, tuleks seda aeg-ajalt hooldada. Terrassi soovitatakse õlitada iga paari aasta tagant ja sama käib ka aiamööbli iluravi ning värskenduskuuri kohta. Lasuuride, värvide, lakkide ja terrassiõlide seast õige toote valimine võib esialgu tunduda paras pähkel. Järgnevalt jagame nippe ja nõuandeid aiamööbli ja terrassi turgutamiseks.

1. Jälgi ilmateadet

Eesti muutliku ilma puhul tasuks enne suure värskenduskuuri alustamist kindlasti hoida silma peal tulevaste päevade ilmateatel. Värvimisel peaks õhutemperatuur olema üle +5 kraadi. Ilm peaks olema soe ja kuiv, kuid kindlasti ei tohiks värvitegu jätta keskpäevase lauspäikese ajaks. Sellisel juhul kuivavad nii värvid kui ka õli liialt kiiresti ja lõpptulemus võib jääda ebaühtlane ning krobeline. Veel üheks faktoriks on õhuniiskus – madalama temperatuuri ja kõrgema õhuniiskuse juures pikeneb värvi kuivamisaeg. Ideaalseteks tingimusteks värvimisel on +20 kraadi sooja ja õhuniiskus ligikaudu 65%.

2. Puhasta, puhasta ja veelkord puhasta

Enne aiamööbli või terrassi hooldust tuleks värvitav pind hoolikalt puhastada. Selle puhul võta appi pinna suurust ja kulumust arvestades kas märg lapp piiritusega, liivapaber, lihvklotsid, kuumaõhupuhur või värvieemaldaja. Mõni kergem veebaasil lakk ja viimistlusvahend tuleb hõlpsalt maha juba liivapaberi, rohelise seebi või piirituse abil. Aiamööbel, millele on aja jooksul kantud mitu kihti viimistlusvahendit vajab aga suuremat tööd ja vaeva – näiteks spoonitud esemete puhul tuleks viimane värvikiht eemaldada värvieemaldajaga, nii saad kätte ka selle värvi, mis on jäänud puidu pooridesse.

Foto: Alpina

3. Lasuurid, lakid ja õlid

Sobiva viimistlusvahendi puhul tasub arvestada värvitava toote eripära ja muidugi ka isiklikke eelistusi – kas pealiskiht võiks jääda võimalikult loomulik või hoopis näiteks värviline.

Lasuur on läbipaistev viimistlusvahend, mille alt jääb aluspind läbi kumama. Puidu viimistlemisel kasutatakse tihti just lasuuri, kuna see kaitseb puitu, jättes samal ajal nähtavale puidu struktuuri. Alpina tootevalikus on olemas ka eriti kasutaja- ja loodusesõbralik lasuur Aqua Lazur für Holz, mis on vesialuseline ehk vee baasil toodetud. Seda lasuuri võib kasutada ka sisetöödel, näiteks mõne puidust laua või tooli viimistlemisel. Lasuuri tasub peale kanda piki puidukiud, nii õnnestub lasuuri rohkem puidu sisse viia.

Foto: Alpina

Lakke on olemas kahte liiki: akrüüllakid ja kunstvaiklakid, teise nimega alküüdvaiklakid. Mõlemad tooted on orgaanilised, kuid erinevad üksteisest tooteomaduste poolest. Akrüüllakk on lõhnatu, tehtud vee baasil, kuivab kiiresti, ei kolletu ja on vastupidav ultraviolettkiirguse suhtes. Pärast akrüüllaki kasutamist võib tööriistu puhastada veega.

Kunstvaiklakk on lahustipõhine, seda on kerge peale kanda, katab hästi ja annab tugeva ja kriimustuskindla pinna, mistõttu sobib see ideaalselt pindadele, mis peavad kannatama suurt koormust.

Terrassiõli on suurepärane viimistlusvahend puidu väärtuse ja välimuse rõhutamiseks. Terrassiõli suurteks plussideks on selle lõhnavaba koostis ja ohutus, Alpina valikus on kolm erinevat varianti, mis jätavad puitpinnale männi-, tamme- ja pähklipuu tooni. Kanna terrassiõli soovitud pinnale õhukese kihina. Terrassiõli pealekandmiseks sobib ideaalselt puuvillane lapp - see väldib kangakiudude sattumist hooldatavale pinnale. Alpina terrassiõli Öl für Terrassen võib kasutada ka sisepindadel, aga see ei ole sobiv puidust mänguasjade ega köögitarvikute õlitamiseks, kuna sisaldab akrülaatdispersiooni.

Veel nippe ja ideid leiad siit!

4. Ettevalmistused värvimiseks ja tööriistade valimiseks

Enne suurt värvitegu ja viimistlusvahendite pealekandmist tuleks teha kõik ettevalmistused, mis tagavad värvija ohutuse ja ideaalse lõpptulemuse. Kui pinnad on puhastatud ja ette valmistatud, siis tuleks kätte panna kindad.  Aiamööbli ja terrassi viimistlemiseks soovitatakse pigem pintslit kui rulli. Pintslite suurimaks plussiks on nende erinevad suurused, kitsamatele kohtadele ligipääsetavus ja täpsus.

Kvaliteetsetel pintslitel on rohkem harjaseid ning tänu sellele jääb pintslile rohkem värvi või lakki ja see jaotub pinnal ühtlasemalt. Veepõhise laki pealekandmisel tasub silmas pidada ka seda, et selle jaoks läheb tarvis eraldi pintslit, mille harjased on tehtud sünteetilisest materjalist – ära kasuta selleks tavalist pintslit.

Foto: Alpina

5. Mida teha värvi- ja lakijääkidega?

Kuivanud laki jäägid võib visata nii olmeprügi kui ka ehitusjäätmete sekka. Vedelad värvid võib anda aga kahjulike jäätmete kogumispunkti. Kui see pole võimalik, siis lisa värvile natuke tsementi või ava värvipurgi kaas ja lase värvil kuivada. Lisaks eelnevale saab värvi- ja lakijääkidega ette võtta mõne põneva ühiskondlikult kasuliku projekti kas näiteks loomade varjupaigas, lastekodus, luua pere pesamunale pisike suvine aiamaja, liivakast või hoopis neljajalgsele sõbrale üks värviküllane kuut. Palju huvitavaid ideid tee-ise projektideks leiab näiteks Pinterestist. Lase fantaasial lennata!

Saa inspiratsiooni uuteks projektideks Alpina veebilehelt: www.alpinacolor.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles