Pea hoogu: tervise huvides tuleb kindlasti vähem koristada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristamine.
Koristamine. Foto: SCANPIX

Liigne küürimine, kraamimine, tolmuvõtmine ja desinfitseerimine võib tekitada erinevaid terviseprobleeme. 

Yale´i ülikooli teadlased kinnitavad nimelt, et pidev küürimine hävitab kodust head bakterid ja tekitab erinevaid allergiaid ning astmat, vahendab Austraalia uudisteportaal News. 

Ajakirjas Trends in Microbiology avaldatud artiklis selgitatakse, et kodu pole vaja lakkamatult desinfitseerida. "See on juba äärmiselt laialt levinud arvamus, et kõik bakterid on halvad ja neid tuleb hävitada," räägib Yale´i ülikooli professor Jordan Peccia. 

Oma väite tõestamiseks tugineb ülikooli teadlasterühm ka varasematele uuringutele, millest on selgunud, et näiteks talumajapidamises kasvanud ja maast madalast erinevate bakteritega kokku puutunud lapsed on hilisemas elus märksa tervemad kui nende tublisti steriilsemas keskkonnas kasvanud eakaaslased. 

Näiteks üks talu- ja linnalapsi võrrelnud uurimus leidis, et viimastel esineb märksa rohkem astmat: kui talulastest kannatas selle all 5,2 protsenti uuringus osalenuist, siis linnalaste seas oli see protsent tervelt 19,1. 

Selleks, et üha enam linnastuv ühiskond üha haigemaks ei muutuks, peaks kogu seesama ühiskond ühiselt pingutama. Ta leiab, et kaasaegsed kodumajapidamised peaksid olema märksa looduslikumad kui nad on: seda juba alates ehitusprotsessist. Kui teadlased, arhitektid, ehitajad ja tulevased koduomanikud koostööd teeksid, õnnestuks ka linnas ilmselt luua keskkondi, mis tervist tugevdavad.

Igapäevaselt saab iga inimene ise aga niisamagi palju ära teha selleks, et organism erinevate heade bakteritega kokku puutuks. Selleks tuleks paljudes peredes märksa vähem koristada, kasutada  loodussõbralikke puhastusvahendeid ja kel vähegi soovi, võiks pidada lemmikloomi. 
"Ma ei õhuta kindlasti vastutustundetud lemmikloomapidamist, küll aga soovitan neil, kes kõhklevad, kas perre koer või kass võtta, ta pigem võtta. See on tervisele hea," soovitab Peccia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles