Galerii: legendaarne Kivimäe saun sündis ümber erakordseks kortermajaks

Kristel Trell
, Postimees Kodu vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Sihi tänaval tähistati täna ajaloolise hoone uut elu: legendaarsest Kivimäe saunast sai kortermaja.

Enne seda, kui Domus Kinnisvara saunahoone arenduseks kätte sai, oli nurjunud kolm enampakkumist ja hoone seisis aastaid tühjana. «See oli väga keeruline projekt, keegi ei uskunud, et seda üldse on võimalik ära teha,» meenutab Domus Kinnisvara juhatuse liige Ingvar Allekand. Projektid paberile saanud, kulus veel paar aastat kooskõlastamistele. «Kõik nõudmised said täidetud ja tulemus on super,» hindab Allekand.

Foto: Eero Vabamaegi/

Korterid ajaloolises hoones lähevad tema sõnul kui soojad saiad. «Inimesed ostavad korteri just hoone unikaalsuse pärast – paar ostjat olid koguni sellised, kel polnudki kinnisvara ostuplaani, aga saades teada, et me seda taastame, otsustasid osta.»

Just hoone ajalugu võlus ka Joonprojekti sisearhitekte Reet Seppa ja Priit Põldmet, kes plaanivad sinna kolida oma büroo.«Minevik ja lugu on ees, tegemist on erakordse ehitisega, teist sellist pole, asukoht ka hea,» selgitab Põldme, kes saunahoonest oma büroo põnevaks kujunduseks inspiratsiooni ammutas, olgugi et teinekord oli keeruline neid teostamiseks läbi suruda.

Foto: Eero Vabamaegi/

Hoone rekonstrueerimisprojekti arhitekt Ralf Tamm võttis taastamist alustades ette koguni saunahoone endisaegse ehitusprojekti. «Sellest pidi saama uhke kaunistustega maja, aga see, et tast tuli lõpuks hoopis lakooniline paekivihoone, oli suur õnn,» räägib ta.

Foto: Eero Vabamaegi/

Arhitekti hämmastas aga, kuivõrd vana hoone oli tegelikult saunana tühja täis. «Pesu- ja leiliruum võtsid enda alla vaid jupikese teisest korrusest, tohutu priiskamine,» nendib ta. Nüüd mahtus majja hämmastavalt palju kortereid.

Foto: Eero Vabamaegi/

Veel mõlgutatakse mõtteid, kuidas ajalooliline hoone lisaks inimeste kodudele ka kogukonnale kättesaadavaks teha – Tamme sõnul annaks suurde, kõrgete lagedega keldrisse teha spordiruumid ja spaa. «Arendaja pole üritanud kiirelt ja odavalt, vaid pigem hea kvaliteediga esinduslikku hoonet luua. Mul on hea meel, et arhitektuuriväärtuslik hoone, mis kümme aastat tühjalt seisis, lõpuks korda sai,» nendib ta.

Postimees on varem kirjutanud, et kuuekümnendatel aastatel võis Kivimäe sauna nimetada teatrirahva saunaks, näiteks nimekate teatritegelaste Voldemar Panso ja Jüri Järveti jaoks oli Kivimäe saun iganädalane ajaveetmispaik, kus arutati maailmaasju. Eredad lapsepõlvemälestused sellest saunast on ka paljude lemmiknäitlejal Ain Lutsepal. Saun oli populaarne veel ka kaheksakümnendatel, saunapilet maksis 15 kopikat ja puhvetist sai osta tol ajal defitsiitset Fantat.

Hoone välisilmes on nii 1930. aastatele omast esindustraditsionalismi kui ka 1950. aastate nõukogude modernismi elemente, soliidsust rõhutavad head proportsioonid, lintjas akende paigutus ja klombitud paekivist välisvooder. 1959. aastal valminud hoone oli planeeritud ühiskondlikuks saunaks ja tsiviilkaitseobjektiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles