Ettevaatust: populaarne majapidamistarve põletas pere kodu maani maha (3)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju.
Tulekahju. Foto: SCANPIX

Universaalse ja laialtlevinud vedeliku kasutamine jättis terve pere kodust ilma, ja nad pole esimesed taolised ohvrid.

Linaseemneõli on Eestiski äärmiselt populaarne vahend nii toitudes kui ilu- ja mööblihoolduses kasutamiseks, näiteks puidupindade viimistlemiseks. See mitmekülgne õli on äärmiselt tervislik ja kasulik, kuid paraku ka äärmiselt tuleohtlik. Nimelt võib see hooletul hoiustamisel ise süttida ja su kodu maani maha põletada, kirjutab Country Living.

Tavaliselt saab tuli alguse sellest, et õliga immutatud kalts jääb kusagile vedelema. "Ma panin õlist läbiimunud kaltsu kokkulapituna garaažinurka. See oli kusagil viie paiku õhtul. Kella üheksa ajal oli meie kodu leekides," räägib linaseemneõli hooletu kasutamisega kodu kaotanud Sherri Prentiss. 
Sarnane kogemus on teisel USA perel, kelle terrassi ehitanud mehed jätsid viimistluseks kasutatud kaltsud terrassi alla. Ka nemad kaotasid põlengus kogu oma kodu.

Et õli laialihõõrumiseks kasutatud kaltse ei tohi jätta hooletult vedelema, hoiatab tegelikult peaaegu iga mööbliõli pakend. Linaseemneõli on viimasel ajal aga tänu oma universaalsusele niivõrd populaarne, et just sellega seonduvad tuleõnnetused enim. 

Kuidas õli laialihõõrumiseks tarvitatud kaltsudega ümber käia?

  • Kasutatud kaltse hoia suletud metallpurgis
  • Kui pesed kaltsud masinas puhtaks, ära viska neid mingil juhul kuivatisse!
  • Samuti ei tohiks pestud kaltse jätta pesukorvi sooja puhta pesu vahele või kusagile mujale soojaallika lähedusse.
  • Kõige targem on kaltsud pärast kasutamist turvaliselt ära põletada.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles