August aias – millist õiteilu oodata?

Kristel Trell
, Postimees Kodu vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daaliad.
Daaliad. Foto: Monika Urb

Suvehari möödas ja august ukse ees: milline õiteilu meid sügisesse viib ning millised aiatööd tasuks ette võtta?

Kuumade suveilmadega tahab su aed kindlasti kastmist – hea oleks teha seda pigem õhtuti, kui päike loojunud. Eriti tähelepanelik peaks olema nende taimede suhtes, mis kasvavad amplites, istustuskastides ja aiavaasides. Kasta neid põhjalikult, et niisutatud saaksid ka taimede juured.

Välja tuleks noppida suvelillede ja ka püsikute äraõitsenud õied, sest just nii saad suvelillede õitsemisaega pikendada. Dramaatilised daaliad on praegu eriti kaunid, samuti võlub monarda, augustis-septembris õitsevad ka mõned anemoonisordid. Saabuvasse sügisesse aitab värve tuua ka põneva välimusega sinine habeõis ehk caryopteris cladonensis oma rohekashallide kitsaste lehtede ja säravsiniste õitega, roosakaslillad miisusabad püüavad samuti pilku.

Luba seemnete valmimist vaid neile ühe- või kaheaastastele taimedele, keda kindlasti soovid ka järgmisel aastal oma aias näha.

Augustis on soovitatav istutada maha need taimed, keda oled suvel kasvatanud konteinerites ja aiavaasides – nii jõuavad nad veel juurduda. Jahedama ilmaga jaga ja istuta ümber kevadel õitsevaid taimi. Kasta neid kindlasti põhjalikult pärast ümberistutamist.

Suvel õitsenud põõsaid võib augustikuus hoolsalt kärpida ja kujundada. Eemalda kõik kuivanud või haiged oksad. Kärbi roose – eemalda umbes kolmandik jõulistest kasvudest, samuti kõik need kasvud, mis ristuvad või kasvavad taime keskosa suunas ning muidugi igerikud ja nõrgad kasvud. Haigusest kahjustatud mustjad varred eemalda samuti kohe. Väeta roose kuu keskpaigani.

Augusti lõpul võid maha panna väikeste sibul-lillede, samuti nartsisside sibulad. Tulbisibulaid hoia kuumade suveilmadega veel pimedas ja jahedas.

Põuaperioodil pruuniks muutunud muru taastub sooja suvise äikesevihma all kiiresti. Taas on sobilik tõsta niiduki lõikekõrgust: pikem rohi jahutab juuri ja aitab hoida niiskust mullas.

Augustis tasuks tuppa tagasi tuua aias või rõdul suvitanud toataimed. Soojade ilmadega kasta ja piserda ka neid hoolsamalt.

(Allikad: HouseBeautiful, Hortes)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles