Viis soovitust kinnisvara kiiremaks müügiks

, maakler, Arco Vara
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arco Vara

Kui oma kodu müües natuke vaeva näha ja mõnede põhitõdedega arvestada, võib müügiprotsessi oluliselt kiirendada, kirjutab Arco Vara maakler Maksim Makejev .

Alljärgnevalt viis soovitust, kuidas kinnisvara müügile hoogu juurde anda.

Suhtle normaalselt

Oma kodu müümine algab juba esimesest telefonikõnest – ole avatud ja aus, kuula potentsiaalse ostja soove ja esitle korterit või maja parimast küljest, kuid too esile ka olulised vead, kui neid on.

Kui klient soovib tulla oma silmaga vara üle vaatama, siis ole aegades paindlik, võimalda seda ka õhtuti ja nädalavahetustel.

Dokumendid korda

Kontrolli ja valmista ette kõik varaga seotud dokumendid, näiteks projektijoonised ja paberid, mis kirjeldavad ümberehitusi, samuti ehitusload ning kasutusload. Hea oleks mustvalgel ette näidata igakuiste kommunaalkulude suurus.

Tihti saab kiire tehinguni jõudmisele saatuslikuks just puudulik dokumentatsioon – ostja võib loobuda või tuleb hinnas alla tulla, aja- ja närvikulu veel lisaks.

Loe lisaks: Väikesemahulisi ehitustöid ära tee uisapäisa.

Veendu, et omandisuhted oleks paigas

Selgita juba aegsasti välja müüdava kinnisvaraga seonduvad juriidilised aspektid. Väga levinud on probleemid ühisomandiga, mis ei lahene nii lihtsasti näiteks abielulahutuse korral. Kui korter on jäänud ühisomandisse, siis tehingu kinnitamisel nõutakse notari juures allkirju mõlemalt endiselt abikaasalt või siis notariaalselt kinnitatud volitust ühe või teise abikaasa kasuks. Seesuguste küsimuste lahendamine võib võtta väga palju aega, eriti kui üks osapooltest on reisinud või elama asunud teise riiki või on üleüldse raske välja selgitada teise poole elukohta.

Jäta hinnas kauplemisruumi

Ole aldis kauplema, sest kauplemine on normaalne. Määra oma kodule õige turuhind, aga jäta kindlasti väike kauplemisruum, sest paljudele ostjatele on emotsionaalselt oluline hinnas veidi võita.

Löö kord majja

Loo klientide tulekuks meeldiv ja kodune atmosfäär – värsked lilled, meeldivad lõhnad. Küpseta maitsev pirukas.

Kui näitate potentsiaalsele ostjale kodu, kus elatakse sees, siis on kindlasti vaja seda eelnevalt tuulutada, sest inimeste lõhnameeled on erinevad. Omanik võib olla oma kodu lõhnadega harjunud, aga inimene tänavalt võib tunda vastikustunnet.

Kõrgeim pilotaaž on täita korter äsja jahvatatud kohvi, küpsetatud leiva või vanilje lõhnaga. Need tekitavad ostjas mugavust ja aitavad ostuotsust positiivselt mõjutada.

Enne ostjate tulekut peaks kindlasti koristama ja vabastama läbikäigud, näiteks panema jalanõud kappi. Akendele võiks olla vaba juurdepääs. Vajadusel võib teha ka kerge remondi. Peamine, et ei jääks räpast muljet. Sisustus võib olla vana, aga räpasust ei vabanda millegagi.

Hoolitse, et ruumid oleksid korralikult valgustatud – pimedad toad ja nurgad näevad välja eemaletõukavad. Töötama peaksid kõik valgustid, aga kui see pole võimalik, siis peaks objekti ostjatele näitama päevasel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles