Imekaunis galerii: Kõue mõis jõudis maailmakuulsasse disaini- ja sisustusajakirja

Kristel Trell
, Postimees Kodu vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Erakordse sisemusega silma paistev Kõue mõis murrab jõuliselt maailma - sellest kirjutab ka maailmakuulus sisustus- ja disainiajakiri Elle Decor oma sügisnumbris.

Foto: Kõue mõis/Heikki Leis

Aastakümneid tühjalt seisnud, kuid 2012. aasta suvel taas avatud mõisakompleksi taastamistöödel ammutasid uued omanikud inspiratsiooni just mõisa kirevast ajaloost.

Foto: Kõue mõis/Toomas Volkmann

See on üks Eesti vanimaid mõisaid ning on väga tugevalt seotud selle maa ajalooga. Mõisa on esimest korda mainitud 1241. aastal Taani hindamisraamatus. Mõisa paksud ja korrapäratud seinad annavad alust arvata, et algselt võis see olla keskaegne vasallkindlus. Härrastemaja on ehitatud mitmes järgus, pillav ornamentika lisati barokiajastul.

Foto: Kõue mõis/Toomas Volkmann

19. sajandi alguses oli Kõue mõis koduks maailmakuulsale maadeuurijale Otto von Kotzebuele, kes pärast oma kolmandat ümbermaailmareisi, aastal 1832, ostis reisist alles jäänud rahade eest Kõue mõisa. Lühikese eluea tõttu jõudis ta mõisa peremees olla 14 aastat, kuid tema abikaasa Amalie ja poeg Otto Rurik Nikolai jätkasid mõisa valitsemist kuni 1906. aastani, mil Rurik isa pärandi 12 700 rubla eest Paunküla mõisaomanikule Julius von Hagemeisterile müüs. Kõue mõisast sai Paunküla mõisa kõrvalmõis, kuni vast loodud Eesti Vabariik selle 1919. aastal sundvõõrandas. 

Foto: Kõue mõis/Toomas Volkmann

Mõis asub küll Eestis, kuid hoonetesse sisenedes satuvad külalised maailma kultuuride sümbioosi ning maailmarändur Otto von Kotzebue pärand on seal hästi hoitud.  Koostöös ajaloomuuseumiga on Kõue mõisa peahoones muuhulgas eksponeeritud ka Otto von Kotzebuele kuulunud esemed. Samuti võib Kõue mõisa restorani Kaheksa Jalga seintel näha Kotzebue juhitud ümbermaailmareisidel osalenud kuulsa saksa-vene päritolu maalikunstnik Louis Chorise gravüüre.

Foto: Kõue mõis/Toomas Volkmann

Tunnustatud kunstniku ja filmilooja Mary Jordani kätes on Kõue mõisa interjöör saanud sama rikkalikuks kui tema ajalugu. Pärast ulatuslikku restaureerimist on mõis saanud tagasi oma endisaegse hiilguse, mida võimendab veelgi tänapäeva butiikhotellile kohane luksus. 

Foto: Kõue mõis/Toomas Volkmann

Lisaks hoolikalt hoitud kunstiteostele, esemetele ja antiigile leiab siin peagi kodu ka Kõue kunstikeskus, kus on plaanis eksponeerida maailmakuulsate kunstnike töid.

«Oleme uhked, et meil on õnnestunud luua keskkond, mida väljaanded nagu Elle Decor, Vogue jt. peavad maailma üheks kõige kaunimaks. Kõue mõis on suurepärane näide, kuidas väärtustada Eesti ajaloo- ja kultuuripärandit ning võrratut loodust,» sõnas Jordan.

Foto: Kõue mõis/Toomas Volkmann

2012. aasta suvel taas avatud Kõue mõis on samaaegselt nii kunsti- ja koolituskeskus, puutumatu looduse kaitseala kui ka butiikhotell ja restoran.  Kõue mõisas on kokku 19 eriilmelist külalistetuba, mille nimed on inspireeritud mõisa kunagise omaniku Otto von Kotzebue eluloost ja maailmarännakutest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles