Tallinna ja Harjumaa korterituru ülevaade (1)

, Arco Vara Tallinna osakonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arco Vara

2016. aasta esimeses pooles täheldas Arco Vara Tallinna ja Harjumaa korteriturul eelmise aasta sama perioodiga võrreldes aktiivsete müügipakkumiste 7,2%-list kasvu ning tänavu juulis mõneti ootamatut üüripakkumiste vähenemist 8,6%. Keskmine pakkumishind püsis tõusukursil.

Teise kvartali põhjal võib öelda, et nii korterimüügipakkumiste arv kui ka keskmine tehinguhind püsis eelneva aastaga praktiliselt samal tasemel. Keskmist hinda hoidsid uusarenduste asjaõiguslepingud, mis Maa-ameti andmetel kasvasid stabiilselt 5%-lt 14%ni kõigist korteritehingutest. Võlaõigustehinguid arvesse võttes moodustas uute korterite müük veelgi suurema osa kogumüügist. Samas, aastatel 2011-2016 ehitatud kasutusloaga korterite esmamüük kukkus 2015. aasta teise kvartaliga võrreldes 38,7%.

Tallinna ja Harjumaa korterituru dünaamika II kvartalis

Foto: Maa-amet

Kvartalite lõikes mõjutab Tallinna ja Harjumaa korteritehingute statistikat kinnisvaraturu hooajalisus. Tavapäraselt on aasta esimene kvartal korteriturul passiivsem ning teine kvartal aktiivsem. Suvekuudel jääb tehinguid vähemaks, sest nii müüjad kui ostjad puhkavad.

Tallinna tüüpkorterite müügi- ja üüripakkumised*

Foto: kv.ee, Arco Vara
* - esitatud andmed on kogutud 23.08.2016 seisuga ja ümardatud

Tüüpkorterite pakkumises kajastuvad nii kuulutused nõukogudeaegsetes paneelelamutes kui ka viimastel aastatel valminud või alles ehitatavates uutes kortermajades, kus iga vaba korteri müügiks on tehtud eraldi kuulutus. Kolme- ja enamatoaliste korterite müügipakkumiste rohkus väiksemate korteritega võrreldes on seletatav asjaoluga, et selliseid kortereid on juba aastaid rohkem ehitatud, kui väiksemaid kortereid. Samas on just väiksemate korterite järele olnud suurem nõudlus, sest sellist trendi toetab leibkonnaliikmete arvu vähenemine. Uusarenduste puhul takistavad väikeste korterite ehitamist suhteliselt jäigad Tallinna parkimisnormid. Uute korterite pakkumishinnad Tallinnas ja Harjumaal vastavad uute kortermajade asukohale ning on vahemikus 1 300 – 6 150 €/m2. Kalleimad korterid omavad luksuslikku vaadet merele.

Uute korterite tehinguhinnad (€/m2) linnaosade kaupa

Foto: Maa-amet, 2016 a II kv andmed
*** - kui toimus alla 5 tehingu kuus, statistilised andmed puuduvad

2016. aasta esimeses pooles lisandus aktiivsesse müüki mitmeid suuri uusarendusprojekte, mille puhul on tunda ostjapoolse huvi kompimist enne ehitustegevuse alustamist. Kui huvi jääb oodatust oluliselt kesisemaks, on võimalik, et ehitust lükatakse teadmata aja võrra edasi. Tallinna ja Harjumaa arendusprojektides on müügis ligikaudu 2500 korterit, mis on tekitanud teatud ülepakkumise. Märkimisväärselt suur osa müügis olevatest korteritest on juba kas viimistlusjärgus või päris valmis.

Odavama hinnaklassiga üürikortereid on saada nõudlusest vähem. Eeskujulikus seisukorras möbleeritud üürikorterite pakkumisperiood on pikenenud, kuivõrd üürilevõtjad on sageli hinnatundlikud ning neile on tekkinud varasemast rohkem valikut. Et müük või üürileandmine toimuks planeeritud ajaraamides, tuleks pakkumist alustada turuhinnale võimalikult lähedase hinnaga. Huviliste puudumisel või huvi vähesuse korral tuleks hinda korrigeerida. Konkreetse korteri hinnataseme määramiseks on soovitatav konsulteerida kogenud maakleri või hindajaga.

Prognoos
Lähikuudel võib korterite, eriti uute korterite, ostmise asemel saada kasvavaks trendiks heas seisukorras korterite üürimine. Ei ole siiski üheselt tõlgendatavaid märke, mis viitaks lähikuudel toimuvatele suurtele muudatustele Tallinna ja Harjumaa korteriturul. Tallinna uusarenduste müügiaeg pikeneb, kuid rahaliselt kindlal järjel olevate arendajate hinnad reageerivad sellele tagasihoidlikult. Järelturu korterite hinda mõjutab enim müüjail lasuv ajaline surve.

Daniel-Aleksander Chasan, Arco Vara Tallinna piirkonna juht

Foto: Daniel-Aleksander Chasan, Arco Vara Tallinna piirkonna juht
Märkused
Arco Vara turuülevaate koostamiseks on kasutatud Maa-ameti, kinnisvaraportaali kv.ee ja teiste allikate avalikke andmeid. Kui vajate spetsiifilisemat turuülevaadet, eksperthinnangut või konsultatsiooni, pöörduge meie kontori telefonil 614 4600 või e-posti aadressil info@arcovara.ee.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles