Fotod: tohutu vaevaga tühermaast kauni aia rajanud noor pere peab oma kätetöö hävitama

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Garreti koduaed.
Perekond Garreti koduaed. Foto: Caters/Scanpix

Noor pere, kes oma maja taga laiunud tühermaast kauni aia kujundas, on sunnitud selle taas täis kasvada laskma. 

Briti abielupaar Gyle ja Katie Garbett kulutasid möödunud aastal 12 000 eurot, et rajada oma maja taha ostetud maatükile unistuste aed, kus köögivilju ja lilli kasvatada ning lastel muretult mängida lasta. Kui aed sai valmis ja sisustatud, selgus ühtäkki aga, et tegemist on kaitsealuse maaga, mida ei tohi harida, ja nüüd kästakse noorel perel suure töö ja vaevaga korda tehtud aialapp ära hävitada ja täis kasvada lasta, vahendab Daily Mail.

Gyle Garbett kinnitab, et kui nad maatüki ostsid, ei rääkinud keegi neile säärastest piirangutest midagi ja et ta on kindel, et ta mäletaks, kui seda öeldud oleks. Ettekirjutusi oli neile küll, näiteks pidi pere teatud aja jooksul vaheaia püstitama, ja need kõik said ka õigeaegselt täidetud. 

Siis aga selguski, et tegu on kaitsealuse maaga, mille harimisele kehtivad väga ranged nõuded. «Nüüd nõuab kohalik omavalitsus, et me võtaks aia maha, sest me rikume seadust. Kui me aga aia maha võtame, rikume lepingut, mille sõlmisime. Oleme täiesti võimatus olukorras!» kurdab pereisa Gyle. 

Paari kodulinna Rotherhami keskkonnaspetsialist Damien Wilson tõdeb, et mõistab paari nördimust, aga teha polevat suurt midagi: kaitsealuse maa aiaks kohandamisele kehtivad karmid nõuded ja neid tuleb täita. Kui pere nõudeid täita ei suuda, tuleb neil aed maha võtta. 

Perekond Garret aga on praegu seisukohal, et kui linn leiab, et nad  peavad aiast loobuma ja nende lastel on parem hulkuda tänaval, kui mängida oma koduaias, siis tulgu ja võtku kohalik omavalitsus aed ise maha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles