Kasulik teada: mida teha ukseluku purunemisel ja kuidas seda vältida

Eva-Lotta Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukselukk. Foto on illustratiivne.
Ukselukk. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Selline olukord, kus koduuks on töölt koju jõudes kinni kiilunud või lukk on ootamatult purunenud, on kahtlemata ebameeldiv üllatus. 

Lukkseppade sõnul on lukkude purunemise peamisteks põhjusteks ebapiisav hooldus, halb paigaldus või vale kasutus. Et vältida ukseluku purunemist, tuleks aeg-ajalt oma ukselukku näiteks õlitada.

Eesti Lukkseppade Liidu liige Luku-Expert soovitab pidevalt jälgida ka seda, et praht või vesi ei satuks lukukorpusesse ning mingil juhul ei tohi lukukorpust või -südamikku üle värvida. Jälgida tuleks ka seda, et võti oleks lükatud lõpuni. Võtmega ei tohi mingil juhul keerata siis, kui võti ei ole lükatud lõpuni pesasse.  

Mida teha, kui lukk sellest hoolimata aga puruneb või kinni kiilub?

Kui peaks tekkima olukord, kus ukselukk puruneb või kinni kiilub, on võimalik lukuabi kutsuda. Väljakutsed algavad tavaliselt 15 eurost, luku avamine algab 10 eurost ning luku vahetus algab 15 eurost. Hind sõltub ukse- ja luku tüübist.

Enamasti pakuvad lukuabid ka autoukse, süüteluku ja seifi avamist. Suur osa lukuabi pakkuvatest ettevõtetest tegutsevad suuremates linnades ja nende lähiümbrustes, kuid tasu eest on lukuabid nõus kohale sõitma ka väiksematesse kohtadesse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles