9 asja, mida kunagi uuena osta ei tohiks (2)

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaskasutuskeskused ja kirbuturud on hea võimalus vajaliku kraami soetamiseks.
Taaskasutuskeskused ja kirbuturud on hea võimalus vajaliku kraami soetamiseks. Foto: Postimees/Scanpix

On mõjuvaid põhjuseid, miks paljusid igapäevaeluks vajalikke esemeid on arukam osta kasutatuna. Kindlasti tuleks aga soetada teiselt ringilt üheksa järgmist asja.

Tänapäeva tarbimisühiskond kurnab loodust ja raiskab tohututes kogustes ressursse, mis ei pruugi kunagi taastuda. See räsib meie metsi ja maapõue ning teeb meie elukeskkonnale kovamatut kahju, mistõttu oleks äärmiselt arukas osta kasutatuna nii palju vajaminevast kui võimalik. Või vähemasti need üheksa asja siin, soovitab portaal OrganicLife.

Mööbel

Mööblitööstus kasutab tohutus kogustes puitu, mis tähendab, et meil jääb vähemaks metsa, mis omakorda tähendab, et rikutakse paljude loomade elukeskkond. 
Samuti ei tasu tähelepanuta jätta, et sama raha eest, millega ostad uue odavmööbli tüki, saad juba korraliku, kvaliteetse ja vastupidava, aga lihtsalt eelnevalt kasutatud eseme. 
Ka diivanit ei pea kodust välja viskama, kui see väsib. Vaheta polsterdus ja kate ja see kestab veel aastaid.

Riided

Kiirmoeketid on keskkonna ja eetika õudusunenägu. Odavate riidehilpude tegemiseks kasutatakse odavat alamakstud tööjõudu. Selle tulemusel valmivad rõivad, mille eluiga on lühike. 
Sa saad sellest ringist välja astuda, loobudes kiirmoest ja soetades enda rõivaid kas mõnelt eetiliselt rõivatöösturilt või kasutatud riiete poest. 

Taimed

See kehtib nii toa- kui õuetaimede kohta. Selle asemel, et osta taimi poest, hangi neid rohevahetuse korras oma lähiümbruse aednikelt. Kui sul taimi vastu pakkuda pole, võid nendega lihtsalt kaupa teha ja taimede eest ikkagi raha pakkuda. Idee on selles, et nii tead, et taim kindlalt meie kliimas eluvõimeline on ja sa ei pea talle üha uuesti ja uuesti asendust ostma, ning lisaks väldid looduskeskkonna rikkumist võõrliikide leviku soodustamise kaudu (näiteks võib tänasel päeval aianduspoodidest kauba peale saada koduaedasid hävitava Hispaania teeteo).

Lemmikloomad

Ajal, mil varjupaigad on täis koduta kasse ja koeri, pole ausalt öeldes ühtegi mõistlikku põhjendust, miks sa peaksid endale kalli raha eest tõulooma võtma. Kord juba kellelegi kuulunud lemmikud vajavad täpselt samamoodi (või ehk isegi veel rohkem) uut armastavat kodu nagu tõuloomad. Lisaks on nad saadaval täiesti tasuta. 

Autod

Kui miski muu sind ei veena, alustame sellest, et auto väärtus langeb kohe, kui sellega salongist minema sõidad, ja seda märkimisväärset. Seepärast on mõistlikum osta kas või paar aastat kasutatud masin. 
Looduse seisukohast on kasutatud auto ostmise mõistlikkusel muidugi piir: väga vana auto soetamine pole kindlasti loodussõbralik valik.

Vaat et kõik vajalik lapsele

Lapsed kasvavad kiiresti, mistõttu neile läheb pidevalt vaja uusi lelusid, rõivaid ja muud selletaolist. Et mitte arutult kulutada ja suurendada oma ökoloogilist jalajälge, tasuks kõik sellised asjad soetada kasutatult. 
Ka laste huvialadega seotud kraami võiks alguses kasutatuna osta, sest lapsed on muutliku meelega ja trenn, mis täna meeldib, võib homme juba unustatud olla.

Elektroonika

Kuigi trend on muidugi selline, et igast telefonist, sülearvutist ja muust tehnikavidinast peab olemas olema kõige uuem versioon, võiks ka siin püüda siiski keskkonda säästa. Paljudele võib ilmselt tunduda ulmelisena mõte osta pruugitud telefon, arvuti või teler, aga tegelikult pole selles imelikku mitte midagi. On ettevõtteid, kus kasutatud esemele suisa garantii antakse.

Tööriistad ja pisemad kodumasinad

Kasutatud haamer ja uus haamer teevad täpselt ühesugust tööd, nii et milleks kulutada rohkem raha ja loodust ja eelistada uut? Täpselt sama kehtib pisemate kodumasinate kohta, mis sageli jäävad koduköökides seisma seepärast, et ei teki kasutamisharjumust: näiteks blenderid, mahlapressid, rösterid ja nii edasi. Säärast kraami leiab ohtralt osta.ee-st ja kirbuturgudelt. 

Kui suur taaskasutaja oled sina? Mida mitte mingil juhul kasutatuna ei ostaks? Mida ostad sageli kasutatuna? Kas teed seda eelkõige raha või looduse säästmise eesmärgil? Räägi kaasa kommentaarides, aadressil kodu@postimees.ee või meie Facebooki-lehel

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles