6 väga olulist küsimust, mida maaklerilt kindlasti küsida tuleb

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakler klientidega.
Maakler klientidega. Foto: SCANPIX

Oma kodu ostmine on rahaliselt üks suurimaid väljaminekuid, nii et ostuotsus tuleb hoolikalt läbi mõelda, võttes arvesse iga väikseimatki detaili. Selleks tuleb aga osata õigeid küsimusi küsida. 

Maaklerilt või kodu praeguselt omanikelt küsimusi küsides pead muidugi arvestama võimalusega, et nad räägivad vaid pooleldi tõtt või sootuks valetavad, aga kui need küsimused siiski letti laod, oled teinud kõik endast ooleneva, et saada pakkumisest võimalikult täpne ettekujutus.

1. Millised maksud objektiga kaasnevad?

Olgu tegemist maamaksu, ühistu laenukohustuse  või muu taolisega: see kõik tuleb enne tehingut endale väga täpselt selgeks teha, sest sellest oleneb, kas lisaks laenu tagasimaksele on kodu ülalpidamine teile jõukohane. Samuti tuleb välja uurida, kui suured on küttekulud ja muud igakuised möödapääsmatud  koduga kaasnevad väljaminekud.

2. Kui vana on maja katus?

Vahet  pole, kas tegu on era- või kortermajaga, küsida tasub seda igal juhul. Kui viimasest katusvahetusest on juba aegu möödas, võid arvestada, et sellesse majja kolides tuleb sul lähiajal väga suure tõenäosusega katusevahetuse küsimusega tegeleda, mis on samuti üks lisanduv väljaminek  kõigele kodule kuluvale.

3. Kas majas on olnud kahjureid?

Olgu tegu hiirte, prussakate või sipelgarünnakutega, küsida tuleb sellise ajaloo kohta igal juhul. Kui tead, et ühe  või teisega on probleeme olnud, saad ostuotsuse korral ja enne sissekolimist lasta igaks juhuks ennetava tõrje teha. 

4. Kehtivad garantiid

Kui millelegi sinu võimalikus uues kodus kehtivad veel eelmise omaniku garantiid, võiks ta vastava dokumentatsiooni sulle üle anda, et saaksid vajadusel garantiiremondi võimalust kasutada. 

5. Millised on parkimisvõimalused piirkonnas?

Arvestades pidevat parkimiskohtade nappust, on  küsimus kortermajade puhul äärmiselt oluline. Kas korteri juurde kuulub oma kindel koht? Kas selle eest tuleb igakuiselt midagi tasuda või lisandub see korteri hinnale tehingut sõlmides? On juba korteri hinna sees? 

6. Suuremad probleemid minevikus

Omanik või maakler peaks sind igal juhul kurssi viima, milliseid probleeme objektil varem esinenud on: kõik torulekked, probleemid küttesüsteemidega, elektriga  ja nii edasi tuleb ära rääkida enne tehingu tegemist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles