Ekspert räägib, kuidas näeb välja elementmaja ehitusprotsess

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidust elementmaja.
Puidust elementmaja. Foto: Margus Kruut

Esimesed teadaolevad elementmajad Eestis pärinevad juba Teise maailmasõja päevilt, kui soomlased neid sõjavõlgade katteks Eestisse tarnisid ja püstitasid. Seega, tegemist ei ole sugugi viimase aja trendiga. Kuidas tehasemajade ehitusprotsess aga üldse välja näeb?

Eestis on mitmeid elementmajade pakkujaid, kuid tööprotsess on kõigil üsna ühesugune. Esmalt selgitatakse välja kliendi soovid ning tekib nägemus tulevasest majast. Seejärel otsitakse erinevate projektide seast kliendi soovidega sarnaseim maja. Peale sobiva majaprojekti leidmist vaadatakse see koos kliendiga läbi ning tehakse vajadusel veel muudatusi.

«Ma ei tea rääkida teiste kogemustest, aga meil on olnud juhuseid, kus inimesed joonistavad Painti programmis maja plaani valmis, et näidata, mida nad tahavad. Meie ülesandeks on kliendi unistus teoks teha. Arhitekt võtab asja ette ja leiab lahenduse,» selgitab OMATALO elementmajade maaletooja Raju Söödor.

Kui projekt on ehitusloa taotluseks valmis ning tellimus vormistatud, siis OMATALO tehas toodab maja tehases kahe kuu jooksul. See on ka aeg, mis kulub eeldatavasti ehitusloa taotluse rahuldamiseks.

Peale ehitusloa väljastamist alustatakse vundamendi ehitustöödega, mis võtavad aega paar nädalat. Vundamendi valmimise järel püstitatakse ilmastikukindel elementidest maja reeglina mõne tööpäevaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles